Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Авторът на „Викът на украинската майка”: Истината е грозна

Неделчо Костадинов отговори на упреците, че скулптурата е стара с уточнение, че той е авторът и решава кога едно произведение е завършено

„Викът на украинската майка” на Неделчо Костадинов вече е в Княжеската градина, точно срещу Паметника на съветската армия. Снимка: Вяра Стоянова/Площад Славейков - Авторът на „Викът на украинската майка”: Истината е грозна

„Викът на украинската майка” на Неделчо Костадинов вече е в Княжеската градина, точно срещу Паметника на съветската армия. Снимка: Вяра Стоянова/Площад Славейков

Скулптурата „Викът на украинската майка” е нова, отлята от метал за пръв път преди две седмици, заяви пред „Площад Славейков” авторът ѝ Неделчо Костадинов. Всички предишни скици и модели са само част от работния процес, разсея той съмненията, че скулптурата е отлежала идея, преработена в контекста на войната в Украйна. Публикуваните във фейсбук снимки показват временни етапи от създаването на творбата. На снимките от 2019 и 2020 г. са изобразени работни варианти от боядисан стиропор, уточни той.

„Създаването на скулптура е дълъг процес – заяви Костадинов. – В крайна сметка аз съм авторът и аз определям кога е завършена.”

Публикацията на Костадинов предизвика съмнения, че скулптурата е стара идея. Снимка: Стопкадър

Отливането на „Викът на украинската майка”, която по замисъл е с антивоенна тематика, е станало по спешност за акцията пред Паметника на съветската армия. Струвало е 2000 лв., осигурени от рекламната агенция на Диана Дамянова, чийто съпруг Джеки Стоев-Чарли е в инициативния комитет на събитието.

Неделчо Костадинов коментира и естетиката на творбата си:

„Истината е грозна и няма друга истина. Като творец аз търся красивото в грозното. Самото състояние, което тази скулптура изобразява, е красиво като енергия и излъчване. И най-красивият човек, когато изпадне в състояние на злоба и гняв, става грозен.”

Той отрече и твърденията за негативна реакция от страна на украинските бежанци в България.

„Снощи, докато поставяхме фигурата на постамента, дойдоха две украинки, силно развълнувани, и ме помолиха да погалят статуята”, завърши скулпторът.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg