Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България под въпрос за участие в „Евровизия 2023“?

Емил Кошлуков отказа коментар

„Евровизия 2023“ ще се проведе в Ливърпул, Великобритания. - България под въпрос за участие в „Евровизия 2023“?

„Евровизия 2023“ ще се проведе в Ливърпул, Великобритания.

България се отказва от участието си в „Евровизия“, твърдят чуждестранни фен блогове. БНТ, организатор на българското представяне в песенния конкурс, е съобщила на гръцкия клуб „Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision“, че няма да участва в 67-ото издание на състезанието, а като причина посочва финансови затруднения, твърдят сайтовете wiwibloggs и Eurovision Fun. Това няма да е прецедент за страната ни – български представители нямаше и през 2014-а, 2015-а и 2019 г.

От БНТ не са коментирали официално ситуацията. „Площад Славейков“ потърси генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, той обаче отклони въпроса към Орлин Джелепов, директор на отдел „Търговска дейност и комуникации“, който обясни пред нашата медия, че въпросът не е от неговата компетенция.

Българското участие в конкурса се поема от бюджета на обществената телевизия, но се е случвало част от разходите да се делегират на спонсори.

От участие в „Евровизия 2023“ вече са се отказали Черна гора и Северна Македония, държавите цитират като причина скъпите разходи по организация, особено при повишените цени на електричество заради войната в Украйна, и липсата на интерес от страна на спонсори.

Междувременно след онлайн гласуване на публиката станаха ясни и фаворитите, които страната ни да изпрати в конкурса: потребителите могат да избират между Поли Генова, Дара, Михаела Маринова, Азис, Галена и „Молец“, като до момента по брой гласове в класирането води Галена, следвана от Михаела Маринова и Азис. Онлайн гласуването не е обвързано с БНТ и се провежда по инициатива на фен сайта „Eurovision Bulgaria“.

Финалът на „Евровизия“ ще се проведе през май 2023 г. в Ливърпул. По правило конкурсът трябваше да се проведе в Киев, тъй като украинският „Калуш Оркестра“ спечели изданието от 2022 г. Заради продължаващата война с руските окупатори обаче организаторите от Европейския съюз за радио и телевизия прецениха, че не може да гарантират сигурността на участниците през 2023 г. и преместиха събитието от Украйна във Великобритания, която зае второ място през 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС