Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Банан, залепен с тиксо, се продаде за $120 хил.

За съжаление няма инструкции от автора как да се процедира с творбата, когато бананът започне да гние

Маурицио Кателан, „Комикът“, банан върху стена, 2019 г. Снимка: Галерия „Перотeн“ - Банан, залепен с тиксо, се продаде за $120 хил.

Маурицио Кателан, „Комикът“, банан върху стена, 2019 г. Снимка: Галерия „Перотeн“

Добре узрял банан, залепен за стена с тиксо, се продаде на изложението „Art Basel“ в Маями. Творбата е създадена в три екземпляра, като първите два си намериха нови собственици за 120 хил. долара, а третият, като последна бройка в света, се предлага за 150 хил. долара.

Произведението е озаглавено „Comedian“ („Комикът“) и е на италианеца Маурицио Кателан, познат със своята 18-каратова златна тоалетна „Америка“, която наскоро отново влезе в новините, след като бе открадната от двореца Бленхайм, Великобритания. Въпреки известността си, това е първото участие на артиста на подобно изложение, отбелязват от галерията за съвременно изкуство „Перотeн“, която има дългогодишно сътрудничество с Кателан.

Вижте още: ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ СЪС ЗЛАТЕН ДЕБЮТ В МУЗЕЯ „ГУГЕНХАЙМ“

СТРАХОТЕН ФИНАЛ НА ЕДНА БРУТАЛНА ШЕГА

„Комикът“ наистина се състои от един банан и парче тиксо – и двете купени от обикновен магазин в Маями. Творбата символизира „световната търговия“, а бананите са „класическо средство за хумор“, коментира пред Си Ен Ен Еманюел Перотeн, собственик на галерията. По неговите думи Кателан има дарбата да превръща обикновени предмети в „проводници едновременно на развлечение и критика“.

Потенциалните купувачи на последното от трите произведения трябва да се чувстват предупредени, че авторът не дава инструкции как да се процедира, когато произедението започне да се разпада.

Идеята хрумва на Кателан преди година, пише в официално изявление, разпространено от галерията.

Тогава Кателан мислеше за скулптура с формата на банан – се казва в анотацията. – Всеки път, когато пътуваше, той взимаше банан със себе си и го окачваше в хотелската си стая, за да намери вдъхновение. Направи няколко модела: първо от смола, после от бронз и най-накрая се върна към първоначалната си идея за истински банан“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg