Софийска филхармония МЕГАБОРД

Белези за живот на далечна планета откри „Джеймс Уеб“

Планетата K2-18b в съзвездие Лъв е 8 пъти по-голяма от Земята и може би има океан

Художествена визуализация на планетата K2-18b - обектът и друг път е попадал на вниманието на астрономите и поне на теория условията са подходящи за живот.  Илюстрация: Европейска космическа агенция/ЕПА/БГНЕС - Белези за живот на далечна планета откри „Джеймс Уеб“

Художествена визуализация на планетата K2-18b - обектът и друг път е попадал на вниманието на астрономите и поне на теория условията са подходящи за живот. Илюстрация: Европейска космическа агенция/ЕПА/БГНЕС

Телескопът „Джеймс Уеб“ засече потенциално доказателство за живот на друга планета, съобщава Би Би Си. Космическата обсерватория е регистрирала молекула диметил сулфид на планета K2-18b на 120 светлинни години от родната ни Земя. Съединението – поне на нашата планета, се наблюдава в атмосферата, като голям процент се произвежда от фитопланктона във водните басейни.

Наличието на следи от живот толкова далеч в междузвездното пространство е малко възможно и подобно твърдение се нуждае от допълнителни и изчерпателни изследвания, уточняват учените. Проучванията ще отнемат поне година. На далечната планета са засечени още въглероден диоксид и метан – вероятно знаци, че на повърхността ù има океан.

Това е първият път, в който астрономите попадат на диметил сулфид на планета, обикаляща далечна звезда. Към резултатите обаче се подхожда с голяма предпазливост – през 2020 г. бе съобщено за молекула фосфин на Венера, произвеждана и от живи организми, но данните бяха опровергани година по-късно.

K2-18 b е 8,6 пъти по-голяма от Земята. Екзопланетата обикаля около червеното джудже К2-18, намиращо се в съзвездието Лъв. Въпросните звезди се характеризират със своите скромни размери и сравнително ниска температура. Те са най-често срещаните звезди в Млечния път, особено в района около нашето Слънце.

„Бавно се движим към момента, в който ще можем да отговорим на големия въпрос дали сме сами във Вселената – отбелязва доктор Робърт Маси, заместник-директор на Кралското астрономическо общество в Лондон. – Вярвам, че един ден ще намерим следи от живот. Може би това ще се случи сега, с тези резултати, а може би след 10 или 50 години ще се появи доказателство, толкова неоспоримо, че няма да има друго обяснение.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС