VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Боил Банов: Оперите и филхармониите могат да работят

Заповедта на здравния министър разтълкувана от министъра на културата

„Най-добрите условия [за безопасност] са при сценичните институти“, обясни министърът на културата Боил Банов. Снимка: Площад Славейков - Боил Банов: Оперите и филхармониите могат да работят

„Най-добрите условия [за безопасност] са при сценичните институти“, обясни министърът на културата Боил Банов. Снимка: Площад Славейков

Оперните и музикалните театри е разрешено да продължат дейността си по време на новите ограничения, наложени от здравния министър срещу заразата от Ковид-19. Въведени със Заповед РД-01-677/ 25.11.2020, те влязоха в сила на 27 ноември в 23,30 ч. и ще продължат до 21 декември 2020 г.

Формулировката на заповедта предизвика объркване сред културните институции – някои решиха да затворят, независимо, че имат право да работят, а други продължиха дейността си, въпреки че забраната се отнася за тях. За да разтълкува заповедта, „Площад Славейков“ потърси министъра на културата Боил Банов.

Точка 7 от заповедта гласи:

„Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия
(кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и
музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост
на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко
1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице“.

В заповедта не са посочени изрично оперите, въпреки че за тях биха могли да се отнасят примерите „сценични прояви“ и „занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство“. Боил Банов обаче обясни, че изключението в забраната включва не само драматичните театри:

„Театрите са няколко вида – драматични, оперни и музикални. В тях са създадени отлични условия за безопасно провеждане на събития. Принципът е на добрия пример. Когато има ограничения, трябва да се поощрява добрият пример“.

Министърът на културата заяви, че е обиколил повечето сценични институции преди налагането на заповедта и се е уверил лично, че на публиката е осигурено безопасно присъствие.

Затова заповедта – оказва се – не се отнася и за симфоничните оркестри. Защо в такъв случай Софийската филхармония преустанови концертната дейност, попитахме министъра. Банов посочи, че това решение е по преценка на директора, диригента Найден Тодоров. За някои от ръководителите на културни институции притеснението е и за творческия състав.

По думите му, организацията на мерките в сценичните изкуства е „изключителна“:

„Там има еднопосочно влизане на зрителите, след това всичко се дезинфекцира, преди да влязат отново. Най-добрите условия са при сценичните институти, където хората влизат при най-сериозен контрол, стоят на едно място до края на събитието и излизат, без да се смесват потоците“.

Забраната при музеите и галериите, например, била заради непрекъснатото присъствие на посетители в продължение на 8 часа и невъзможност да се дезинфекцира след всеки.

Мнозина служители в музеите и галериите изказват в социалните мрежи възражения срещу тази логика, най-вече заради присъствието на по-малко посетители в тези институции. Но Боил Банов не е съгласен:

„Дори в Софийската градска галерия няма втори вход, откъдето да излязат хората. Там има смесване на потоците, и ако днес влязат 100 или 1000 души, дори те да са разделени на групи, да са поотделно, да се изчакват, в крайна сметка те използват един и същи вход и изход“.

Попитахме и за библиотеките, които не са споменати в заповедта. Министър Банов съобщи, че посещенията при тях са „абсолютно забранени“, защото там посетителите стоят продължително време в затворено пространство, а и много хора докосват едни и същи предмети – книги, компютри…

„В библиотеките не можем да обезпечим безопасността на хората при тези тежки мерки в момента. Разрешено е да работят само институтите, където можем да защитим зрителя и посетителя – когато влезе, за да изпита естетическо удоволствие, да не си тръгне заразен“, обясни Боил Банов.

Книжарниците извън моловете имат право да работят, потвърди министърът.

Боил Банов сподели, че е успял да опази близките си от Ковид-19:

„Много се пазим, ограничили сме контактите си до минимум. И това е в продължение на 7-8 месеца. Което не означава, че не можем да го хванем, разбира се. Най-опасно е от мен“.

На въпрос ще даде ли личен пример за безопасността в сценичните изкуства, като посети някое събитие в близките дни, министърът отговори:

„Ще отида, но не за да давам пример, а защото имам необходимост. Като познавам мерките в Софийската опера, бих отишъл на опера. Вероятно ще отида на втората премиера на „Електра“. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg