Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„На прощаване“ с Мартин Карбовски?

Фейсбук не трябваше да тръгва, без да са го изпитали върху животни...

Сайтовете на Мартин Карбовски не са във Фейсбук, но са на много други места в интернет. Снимка: Би Ти Ви  - „На прощаване“ с Мартин Карбовски?

Сайтовете на Мартин Карбовски не са във Фейсбук, но са на много други места в интернет. Снимка: Би Ти Ви

У дома си аз съм Валери Симеонов – аз и само аз решавам колко силно и до колко часа ще слушам музика – поне, докато някой съсед не заплаши, че ще викне истинския Валери Симеонов. Тогава може би ще я усиля (но още не ми се е случвало). Пак аз решавам кого да пусна и кого да спра – на вратата, по телевизора или през компютъра. Карбовски, например, не бих го пуснал отникъде.

На стената ми във Фейсбук аз съм Марк Зукърбърг, но понякога съм по-лош от него. Веднъж изтрих дълга поредица от коментари на приятели под един статус, не защото в тях имаше нещо обидно или невярно, или извън темата, а само защото реших, че в тях няма нищо интересно. Може би не съм бил прав, но понякога ми се иска и истинският Зукърбърг да триеше безинтересни постове и коментари. И там не бих допуснал Карбовски.

Във вида, в който Зукърбърг стартира Фейсбук, социалната мрежа предложи някои много хубави (за всеки от нас поотделно), но и други непростими неща (за всички нас заедно), както и ужасно много пари (главно за Зукърбърг). С хубавите няма да се занимаваме, но ето някои от най-лошите:

Фейсбук помогна за създаването на илюзията, че всеки има право на мнение и всички мнения са равностойни; предостави условия за живот в „балони“, създаващи напълно погрешни представи за и очаквания от реалния свят; превърна социалната мрежа в идеален преносител на фалшиви новини…

Америка за България

Мненията, особено, ако са на емоционална основа, направиха фактите по-излишни и от вчерашен вестник (и днешните вестници също). А Фейсбук стана един от главните съучастници в убийството на поговорката „Пред фактите и боговете мълчат“.

Силно се съмнявам, че Зукърбърг е фен на „Спайдърмен“, но дори и да е, не се е съобразил с най-важните думи на Бен Паркър (чичото на Спайдърмен), казани точно за такива случаи като неговия: „С големите възможности идва и голяма отговорност“.

Преди на пазара да бъде пуснато примерно ново лекарство, минават години на опити с животни тестове и проверки, а Зукърбърг пусна Фейсбук – социална мрежа с неизмеримо обществено влияние – като студент, от стаята си в Харвард, на 4 февруари 2004 г. През 2010 г. потребителите вече са над 500 млн., а списание „Венити Феър“ провъзгласи Зукърбърг за № 1 в Топ 100 на най-влиятелните хора на информационната епоха.

Някои от досегашните опити на Зукърбърг все пак да проявява отговорност, например като се бори с всеки намек за женска голота в мрежата, независимо дали става дума за снимка от пърформанс на Марина Абрамович или за Вилендорфската Венера, предизвикваха присмех и гняв предимно сред потребителите, интересуващи се от изкуство.

Но след като терористичните убийства в Крайстчърч бяха излъчени на живо във Фейсбук, Зукърбърг си припомни думите на чичо Бен и компанията въведе нови ограничения. Администраторите на сайта вече могат да премахват статуси и коментари, предизвикващи омраза и призиви за насилие. Предстои да видим дали и тук ще стане като с борбата с порнографията или ще има някакви по-реалистични и смислени правила.

Междувременно Мартин Карбовски, телевизионен водещ и автор, изглежда се оказа главният „печеливш“ у нас от новите ограничения. В патетичен пост, започващ с „Аз се казвам Мартин Карбовски и май е време да се простим…“, той съобщава, че „Корпорацията Фейсбук“ е изтрила или заличила профилите Lentata.com, „Отечествен фронт“ и Front.bg и определя случилото се като „новия бото-фашизъм“.

„Те не искат различни мнения, забраняват думи и цели теми. Не им харесват някои сайтове и не искат да ни има. Но нас ни има и ще ни има. Могат да забранят медии, но не могат да забранят журналистиката… Човек е толкова голям, колкото са големи враговете му.“

…Един вид малкият Мартин се е изправил срещу гигантската корпорация в римейк на битката между Давид (Карбовски) и Голиат (Фейсбук), а залогът е свободата на словото.

Но най-вероятно страниците на Карбовски – самообявяващ се за „борец за българскост“ срещу „настъпващата дебългаризация“ – нарушават новите правила, и то систематично. Не виждам, обаче, никаква драма, нито пък заплаха за свободата на карбовското слово. Той разполага с телевизионно предаване в една от най-гледаните телевизии и с интернет сайтове, където би могъл да си контактува съвсем свободно с феновете си.

За какво изобщо на този свободолюбив човек му е притрябвала американската мрежа Фейсбук, където има правила, несъвместими с неговата свобода и българскост? Аз, например, не бих влязъл в ресторант, в който се пуши, други хора не стъпват в „Макдоналдс“ и не гледат български филми.

Слава богу, има и други социални мрежи. Карбовски може да отиде например в руската ВКонтакте. Вярно, че и там имат някакви правила, заради които не само трият, но и глобяват, а и в затвора вкарват. Но точно за публикациите на Карбовски едва ли има такава опасност.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах