Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Боил Банов: Вежди Рашидов е голям творец

Министърът на културата за антиките на Васил Божков, за изложбата в Лувъра, за увеличаването на парите за филмопроизводство и поставяне на таван на субсидиите в сценичните изкуства

„Съветвам обществото с цялата си свобода и всичките възможности, които има, да цени Православната църква. Не трябва да забравяме, че ако тази държава я има, 99% от заслугите за това са на православието“, казва министърът на културата Боил Банов. Снимка: Площад Славейков - Боил Банов: Вежди Рашидов е голям творец

„Съветвам обществото с цялата си свобода и всичките възможности, които има, да цени Православната църква. Не трябва да забравяме, че ако тази държава я има, 99% от заслугите за това са на православието“, казва министърът на културата Боил Банов. Снимка: Площад Славейков

Каква ще бъде съдбата на антиките от колекцията на Васил Божков? Министерство на културата участва с експерти в описването на предметите, собственост на бизнесмена, срещу когото прокуратурата е повдигнала 11 обвинения. Поканихме министър Боил Банов, за да обясни има ли опасност колекцията да пострада, докато трае разследването и евентуалните дела след това, къде и как се и ще съхранява, както и какво ще се случи с нерегистрираните 2700 предмета в сбирката. 

Попитахме Боил Банов и за някои от другите актуални теми в културата – за отказаната българска изложба в Лувъра и за  споровете около Венецианското биенале. Използвахме случая, за да попитаме и за други, не така шумни проблеми, като парите за филмопроизводство, ДДС-то върху книгата, квотата за българска музика в ефира, поставянето на таван при субсидирането на сценичните изкуства.

Боил Банов е роден през 1971 г. Завършва режисура в НАТФИЗ, учил е и културология в СУ „Св. Климент Охриски“. Работил е като режисьор и театрален директор. Министър на културата е от май 2017-а. Преди това е бил два пъти зам.-министър – в служебния кабинет на Георги Близнашки (август – ноември 2014) и във втория кабинет на Бойко Борисов (2014 – 2017).

– Г-н Банов, казвате, че декларираните, но нерегистрирани 2700 предмета от колекцията на Васил Божков, са надценени, какво имахте предвид?

– Това, което имам аз като първоначална информация, вследствие на огледите и описите, показва, че основата е в тези 212 предмета, които са декларирани и законосъобразни. Те са минали процес на деклариране, обследване и регистрация. Фондация „Тракия“ има 212 предмета, които представляват и сбирката на музея. На базата на тези регистрирани предмети му се издава документ за частен музей. Всички останали предмети впоследствие са декларирани като първа стъпка – вече от името на частното лице, а не на музея или Фондацията. След това процедурата не е извървяна докрай, за да ги направи законосъобразни.

– Чия е вината да не бъде изминат пътят от декларирането до регистрирането?

– Собственикът е задължен да го направи.

– Нелегитимни ли са в момента тези 2700 предмети?

– Да, не са легитимни. Това, че е направена една първа стъпка от цялата тази процедура, не ги прави легитимни. Легитимна културна ценност е тази, която е обследвана в нашите музеи и съответно е в регистъра на културните ценности.

– Ако не са законни, какво следва да се случи с тези 2700 предмета?

– Не знам. Нашата задача е да ги проучим, да ги доанализираме, да видим произхода им, доколко са автентични, какво представляват като културна ценност и да ги съхраним. Всички други решения са на съответните органи и особено на съда.

– И защо казвате, че са надценени?

– Регистрираните 212 предмета като че ли са най-същностната част от колекцията. Останалите не че не са важни, но на пръв поглед не са по-ценни от регистрираните.

– Какво ще се случи с регистрираните 212 предмета?

– Това е от компетентността на прокуратурата. Зависи от обвиненията, дали ще има запори на собственост.

– Всички ли антики на Васил Божков се намират в имота му на ул. „Московска“?

– Да, в момента са там. Дали ще бъдат местени, зависи от решенията на прокуратурата. Вероятно ще бъдат преместени в нашите музеи.

– Какво ще наложи преместването им?

– Не съм компетентен по този въпрос, засега задачата ни е да направим пълно обследване и да ги приготвим за транспортиране до нашите музеи, както голяма част от картините вече са на съхранение в Националната художествена галерия – в съответните депа, при съответните мерки за сигурност и съхраняване на културните ценности.

– Колекцията се управлява от фондация с обществена полза, това предпазва ли я от конфискация при евентуална присъда?

– Тези въпроси не са към мен.

– Гарантирате ли, че няма да изчезнат предмети от тази колекция?

– Да, гарантирам. В нашите музеи съхраняваме много по-ценни неща и в хиляди пъти повече като бройки. Нито ще изчезнат, нито ще им се наруши целостта. Това, което трябва да бъде преместено, ще бъде направено при съответните мерки, които се използват по цял свят – в кутии, ще бъдат съхранявани при съответната температура, влажност и т. н. На тази колекция нищо не може да ѝ се случи, най-много да бъде ясно казано кое е културна ценност, кое не е, за да е ясно на обществото колко са ценни тези неща. Ще излезем с пълна информация.

– В крайна сметка ще излезе, че Васил Божков си е спестил парите за идентификация, но сега държавата ще я направи безплатно…

– Интересна гледна точка.

– Божков не е ли причина да се заемете и с останалите частни колекции у нас – доколкото разбрах, много от тях са в подобно висящо положение?

– Останалите частни музеи са два…

– Не само музеи, има и редица частни колекции, които нямат регистрация.

– Покрай случая с господин Божков виждам, че по нашите музеи масово тръгнаха едни хора да си регистрират нещата, лавинообразно навсякъде в страната се появяват – предпочитат да минат по легалния път, да покажат произход на предметите, да ги идентифицират и регистрират. С тази акция процесът е задействан.

„Покрай случая с господин Божков виждам, че по нашите музеи масово тръгнаха едни хора да си регистрират нещата.“ Снимка: Площад Славейков

– Толкова години след като бе решено процент от онлайн залозите да отива за културата, защо културата така и не получи тези пари? Така и не се намериха 6 млн. лева годишно.

– Всяка от последните няколко години бюджетът на Министерство на културата се увеличава с по около 20 млн. лв. Държавата е преценила да изразходва средствата от онлайн залаганията примерно в социалното министерство, за пенсионната реформа, за здраве… реагирала е не просто през някаква сума, а през доказване на това какви необходимости има, кои сектори искаме да развие, кой е приоритетен и важен. Дали да влязат 6 млн. лв. и да не получим нито лев повече в бюджета, или получаваме по 20 млн. отгоре, които доказваме как ще разходваме, преценете сами. За мен по-добрият вариант е вторият.

– И все пак щеше да е похвално и полезно 6 млн. лв. от хазарта да влязат във Фонд „Култура“…

– Средствата във Фонд „Култура“ са повишени, пак през държавния бюджет – от 400 хил. преди 3 години сега е близо 2 млн. лв. Така че там се правят инвестиции, това е политика на правителството и в частност на Министерството на културата – повече пари за артисти, за обмен на идеи. Само че това става постепенно и през реални проекти. Миналата година Фонд „Култура“ не успя да изхарчи всички средствата, с които разполагаше – към 1,4 млн. лв. Сега са увеличени с 500 хил. лв. Много хора не знаят, че фонд „Култура“ вече има повече възможности, добре е да се кандидатства – но през реалното искане, подаване на проект, не просто да изсипваме пари тук и там, които после се чудим как да изхарчим. За миналата година реалните искания към фонда бяха по-малко, отколкото имаше във фонда.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

1 2Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90