Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Бонбон на 120 години открит в ръкава на исторически костюм

Руската княгиня Ксения пъхнала лакомството в ръкава си, вероятно защото нямало къде да го остави по време на бал

Изваденият от ръкава бонбон ще бъде изложен в близост до роклята. Снимка: Стопкадър - Бонбон на 120 години открит в ръкава на исторически костюм

Изваденият от ръкава бонбон ще бъде изложен в близост до роклята. Снимка: Стопкадър

Запазен бонбон от началото на ХХ век, скрит в ръкава на роклята на великата княгиня Ксения Александровна, откриха специалисти от Ермитажа. За находката разказа в Инстаграм художничката реставраторка от музея Галина Фьодорова.

Роклята е била обличана по време на бал през 1903 г. в Зимния дворец. Принадлежала е на сестрата на император Николай ІІ – Ксения. Запазена е дори снимка на княгинята в тази рокля.

„Винаги разглеждаме всички гънки, подгъви, висящи места, защото там се натрупват разни неща – прах, протрити влакна… Когато поправях тази рокля, повдигнах един от ръкавите – изглеждаше чудесно. А вторият ръкав се оказа зашит. Виждаше се, че е зашито не съвсем здраво, а много леко. Свалих този конец и в дланта ми падна нещо – розово, с неправилна форма. И по някакъв древен инстинкт аз близнах това нещо. Оказа се бонбон”, разказва реставраторката.

Специалистите смятат, че по време на бала великата княгиня е опитвала от бонбона и понеже не е имала време да го остави някъде наблизо, го е скрила в ръкава си. Така той се е запазил и до днес и ще бъде изложен в специална метална кутийка в близост до роклята.

Дрехите от прословутия костюмиран бал от 1903 г. в Зимния дворец днес са част от музейната колекция на Ермитажа. Всички те са в стилистиката на традиционния костюм от времето на цар Алексей Романов от ХVІІ век.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg