Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Борбата на Дикенс за спасяването на къщата на Шекспир

Романистът възпрепятства домът на Барда да бъде купен от П. Т. Барнъм за циркова атракция

Домът на Шекспир в Стратфорд на Ейвън. Снимка: Уикипедия - Борбата на Дикенс за спасяването на къщата на Шекспир

Домът на Шекспир в Стратфорд на Ейвън. Снимка: Уикипедия

Чарлс Дикенс полага огромни усилия да запази родната къща на Уилям Шекспир от американския бизнесмен П. Т. Барнъм, нарекъл частния си цирк „най-голямото шоу в света“. Историята на тези събития ще бъде чествана тази година в Стратфорд на Ейвън, съобщава „Гардиън“.

Къщата е предложена за продажба на 16 септември 1847 г. и рекламата включва информацията, че става дума за архитектурен образец от славната епоха на Тюдорите и дома на прочутия Бард. Девет години по-рано, през 1838-а, Дикенс посещава мястото, когато то е частен музей. Писателят се подписва в книгата за посетители. Няколко месеца след разходката си до Стратфорд писателят дава израз на любовта си към театъра и в частност към Шекспир на страниците на „Никълъс Никълби“.

Шест години след това къщата е посетена и от американския бизнесмен П. Т. Барнъм. Той също харесва мястото и решава, че в него има сериозен търговски потенциал. През 1846 г. домът на Шекспир е обявен за продажба и американецът решава да го купи. Целта му е типична за тогавашната авантюристична епоха: той смята да разгради къщата буквално тухла по тухла, да я пренесе с кораб в САЩ и да я възстанови като допълнителна атракция в цирка си.

В автобиографията си Барнъм разказва, че е изпратил свой представител със сериозна сума пари и пълномощия, за да купи къщата. Публиката не трябвало да знае за плановете му. Слухът обаче се е разнесъл. Британската гордост е била засегната и неколцина англичани се заели да откупят къщата, за да я опазят където е – и да я използват като център на Шекспирова асоциация. Барнъм така и не успява да надмогне конкуренцията им, така че се задоволява с покупката на африкански слон за предприятието си.

Един от намесилите се британци е Дикенс. Главният изследовател в Шекспировия тръст Пол Едмъндсън преравя архивите от периода и стига до информацията, че популярният писател е организирал редица благотворителни публични четения, за да помогне със събирането на средства за откупване на дома на Барда. Успехът на Дикенс удвоява събраната сума и е от решаващо значение.

Аукционерите са развълнувани, защото мистър Барнъм предлага 2 000 гвинеи – с 500 повече от първоначалната цена. Но Шекспировата асоциация се намесва с решаващите 3 000 гвинеи и къщата е спасена.

Сега, през септември 2017-а, сцената от търга ще бъде пресъздадена в къщата с участието на исторически възстановчици във викториански костюми. Временна изложба ще разкаже историята на намесата на Дикенс в акцията по запазване на Шекспировия дом. През 2016 г., по време на честванията на 400-годишнината от смъртта на Барда, къщата и другите притежания на днешния Шекспиров тръст привлякоха над 800 000 посетители.

Ако Барнъм беше придобил къщата и я беше пренесъл успешно в Ню Йорк, тя най-вероятно щеше да изгори през 1868 г. заедно с другите сгради на цирка му. След това опустошително бедствие Барнъм превръща начинанието си в пътуващо шоу, което продължава да съществува още 23 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg