Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Бремето на благодарността

Лични отношения хвърлиха сянка на икарите

Преди четвърт век Христо Мутафчиев беше буца чернозем като човек и като артист, но очевидно е крил маршалски жезъл във войнишката си раница. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Бремето на благодарността

Преди четвърт век Христо Мутафчиев беше буца чернозем като човек и като артист, но очевидно е крил маршалски жезъл във войнишката си раница. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

След като спектакълът на Галин Стоев „Танцът Делхи” бе официално толериран от Съюза на артистите (получи „Икар“ за режисура, водеща и поддържаща женска роля, сценография), защо не дадоха статуетката на водещия мъжки „Икар“ на Владимир Карамазов от същия спектакъл? Много ясно, щеше да избухне луд скандал, ако подминат Захари Бахаров от „Чамкория”. А сега, тотално подминавайки „Лисичета”, вече могат да оправдаят решението си с качествата на „Танцът Делхи” – неповторима артистичност и непресъхваща красота.

„Лисичета” е режисиран от Бина Харалампиева, която доведе преди четвърт век Христо Мутафчиев от Пловдивския театър в Малък градски театър „Зад канала” заедно с Василена Атанасова и легитимира двамата с ролите на Ромео и Жулиета в своята постановка. Мутафчиев беше буца чернозем като човек и като артист, но очевидно е крил маршалски жезъл във войнишката си раница. Харалампиева се потруди да го оформи като пазарен артист – в едни случаи успешно, в други неуспешно, но едва сега той успява да се отърве от бремето на благодарността. Намесата на лични отношения в конкурса за икарите обаче е повече от очевадна, след като „Лисичета” не бе зачетен в нито една категория. А е спектакъл със силно въздействие и много качествени актьорски изпълнения на Духовникова, Юруков, Пападопулу.

Театърът трябва да помисли: след като Съюзът на артистите се ангажира така привързано към „Танцът Делхи”, дали да не поиска спонсорство от Съюза за бъдещите представления, когато неминуемо залата започне да се поизпразва. Спонсорството може да мине към графата на българското председателство на ЕС, доколкото „Танцът Делхи” защитава образователна програма относно стила на европейския театър от началото на ХХІ век.

При Захари Бахаров всичко е ясно. Може да се напише дисертация. Тук похвалното е, че той не засенчи с мощното си присъствие брат си Явор, спечелил поддъържащия „Икар“ с ролята си в „Редки тъпанари” на Русенския театър и Теди Москов. За мен това е най-добрата роля на Явор, държан досега настрани от комичните ситуации заради излъчването си на пакостник и бунтар. Неговият Микеле, простодушен, невнимателен и неадекватен тъпанар, пасва идеално към матрицата на Теди Москов за основни герои на спектакъла.

Америка за България

Дебютантите на Нина Димитрова показват, че късметът им да участват в такова атрактивно предствление не е случаен. Предвид голямата навалица в тази категория, не е лошо в бъдеще да се разделя на дебютна мъжка и дебютна женска роля.

Галин Стоев и Явор Гърдев си поделиха основните награди за режисьор и спектакъл. Те са интелектуалният връх на режисьорския айсберг у нас и не искат да отстъпят нито крачка. Надявам се това да разберат и театрите в братските европейски страни.

Вижте още: ПЪЛЕН СПИСЪК НА НАГРАДИТЕ „ИКАР 2018“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах