Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бунт срещу Рашидов още преди да е станал министър

Имаме зверска нужда от читав министър на културата, твърдят протестиращите творци

Вежди Рашидов срещна отпор, още преди да бъде обявен официално за министър на културата. Снимка: Румен Добрев - Бунт срещу Рашидов още преди да е станал министър

Вежди Рашидов срещна отпор, още преди да бъде обявен официално за министър на културата. Снимка: Румен Добрев

Творци излизат на протест срещу избора Вежди Рашидов да е отново министър на културата. Насрочен е тази вечер от 18, 30 ч. пред Народното събрание. Новината, че скулпторът ще бъде за втори  път обитател на висшето арт ведомство на бул. „Стамболийски“ № 17, се появи единствено в медиите. Съставът на новото правителство все още не е обявен официално. Но хората на изкуството са решили да заявят открито, че не искат Рашидов.

Бунтът кани участници с група във фейсбук, озаглавена „Протест срещу избора на Вежди Рашидов за министър на културата“. Създадена е във вторник от издателката Зорница Христова. Поканени са хиляди, а потвърдилите, че ще отидат, в 9,30 ч. в сряда бяха над 400 души. Сред тях има популярни актьори, режисьори, музиканти, певци, кинаджии, писатели…

Мотивацията им е следната: „Заради закриването на регионални оркестри и театри. Заради прахосването на огромна сума от мизерния бюджет за култура за мегаломанския и безсмислен „Български Лувър“. Заради несъвместимо с поста му поведение. Но най-вече: защото е извънредно важно на този пост да има човек, който да работи всеотдайно и рационално, да има смислена, свързана и обоснована политика за развитие на българската култура. Имаме зверска нужда от читав министър на културата. Най-сетне.“

На страницата на групата е поместена част от документ, наречен „работен пакет“, вероятно от програмата на ГЕРБ. Вижте я:

17. КУЛТУРА И ДУХОВНОСТ
17.1. Утвърждаване и развитие на културата като национален приоритет .
17.2. Превръщане на българската култура и духовност в основна на съвременния образ на националната идентичност
17.3. Приемане на Национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм 2014-2023 г.
17.4. Комплексно развитие на археологическите проучвания. Консервацията, реставрацията и експонирането на археологическите обекти ще се реализира успоредно с изграждането на инфраструктура за тях.
17.5. Дигитализация на движимото и недвижимото културно наследство на България
17.6. Прилагане на иновативни и традиционни схеми за финансиране от публични и частни регионални, национални и европейски източници.
17.7. Създаване на публична и законодателна среда, която гарантира:
17.7.1. Медийната независимост и медийния плурализъм;
17.7.2. Прозрачност и публичност на собствеността и контрола върху медиите.
17.7.3. Законова защита на журналистическия труд.
17.8. Модерно развитие на читалищната мрежа в страната чрез допълнителни източници на финансиране; Нов закон за читалищата
17.9. Балансирано развитие на отделните региони по отношение на културната политика
17.10. Реформа в музейното дело и създаване на нов тип музейна експозиционна култура (Национален музеен комплекс БГ Лувър). Основа на промените ще е Концепцията за водещите столични музеи, разработена в предишния мандат на ГЕРБ.
17.11. Усъвършенстване на реформата в сценичните изкуства и осигуряване на средства за повишаване на стандартите на културните институти.

"Аз искам промяна", гласи надписът на корицата на групата във фейсбук.

„Аз искам промяна“, гласи надписът на корицата на групата във фейсбук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС