Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Бягство“ от Афганистан и от миналото

„София филм фест“ с прожекции на най-обсъжданите документални филми през изминалия сезон

„Бягство“ има три номинации за „Оскар“. - „Бягство“ от Афганистан и от миналото

„Бягство“ има три номинации за „Оскар“.

„Бягство“, един от филмите фаворити на фестивала „Сънданс“, ще има българска премиера в рамките на „София филм фест“. Продукцията на датския режисьор Йонас Похер Расмусен е един от 12-те документални филма, селектирани в програмата на фестивала (10 – 31 март).

„Бягство“ разказва необикновената история на афганистански бежанец – днес уважаван преподавател, който решава да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие травмиращи тайни от миналото си, пазени повече от две десетилетия. Творбата е завладяваща смесица от изкусна анимация и документален реализъм и е сред най-интимните, въздействащи, лични и дълбоки филми на 2021 година, съгласни са специалистите. „Бягство“, продуциран от актьорите Риз Ахмед и Николай Костер-Валдау, е първият филм в историята на Американската филмова академия, номиниран едновременно за най-добър пълнометражен анимационен филм, за документален и международен филм.

Забележителна е документалната селекция на „София филм фест“. Предстои прожекция на българския „Кмет, овчар, вдовица, змей“, копродукция с Германия. Филмът на Елица Петкова е разказ за изолираното в планината село Пирин, което най-вероятно ще изчезне след 20 години. Камерата придружава няколко местни жители, които се борят отчаяно срещу запустяването. Но Пирин е необичайно село, с оглед на това, че е последното село в Европа, където има змей…

Петкова е носителка на Голямата награда „София – Град на киното“ от 2016 г. със своя пълнометражен игрален дебют „Жалейка“.

„Нашето тихо местенце“ е другото българско предложение. Действието в документалния филм на режисьорката Елица Георгиева се развива във Франция, където две млади жени се срещат и сближават заради общия стремеж да овладеят френския език не само като средство за общуване, но и като инструмент за себеизразяване. Филмът разказва историята на едната от тях, Альона, през очите на другата, Елица Георгиева, докато заедно изследват предимствата на усвояването на чужд език. Със съзнателна деликатност филмът измисля своя собствена среда, за да посрещне откъслечните „сънувани спомени“, които Альона събира по време на странстванията си между Минск, Барселона, Париж, Ароманш и Турция. Тя иска да напише роман за изчезването на баща си, физик и морски авантюрист, който бяга от беларуската диктатура – лодката му потъва край турския бряг през октомври 1995 година.

Трима босненски братя овчари и съдбата им след като баща им е осъден като терорист е представена в „Братя“ на Франческо Монтаньер. Филмът изследва проблемите, предизвикани от необходимостта от избор между принадлежността към непоколебимия клан и желанието на младежите да открияткои всъщност са те, дори ако това включва някои грешки. Ако не бяха мобилните им телефони, зрителят трудно би повярвал, че братята са наши съвременници.

„Братя“ е носител на наградата „Златен леопард“ за документална продукция от Локарно 2021 г.

У нас пристига и дългоочакваният „Джейн Бъркин според Шарлот Генсбур“, документален разказ на Шарлот за майка ѝ, прочутата актриса Джейн Бъркин. Силната връзка между майка и дъщеря заема централен план, междувременно се разкриват интересни детайли от живота им.

„Животът на Ивана“, носител на награда за най-добър документален филм от фестивала в Цюрих, проследява драматични промени в живота на 26-годишната Ивана и нейните пет деца в продължение на четири години. Действието се развива в сибирската тундра, където семейството отглежда стадо северни елени.

Няколко пържени картофа разкриват извършителя на престъплението в „За шепа пържени картофи“. Френско-белгийската продукция от Жан Либон и Ив Инан разказва за инспектор в Брюксел, който работи по случай на убийство в квартал със съмнителна репутация. Намирането на няколко пържени картофа води до улики за извършителя на престъплението, лишил от живот една жена, която понякога работи като проститутка. Въпреки сериозния характер на събитията, откроява се здравословна доза черен хумор.

Московското метро е декор за „Къде отиваме?“ на режисьора Руслан Федотов, изследване на оглеждат културните и социални проблеми в съвременна Русия. Разказът се движи изцяло в безкрайните тунели и коридори на подземната железница в руската столица – среда без дневна светлина, ничия земя, в която сякаш няма значение кой накъде се движи. Станциите с мраморните си стени и златни осветителни тела са изключително подходящ театрален декор за непрекъснато развиващата се трагикомедия и епизодичните появи на колоритни пътници.

В програмата са селектирани още „Остров – загубеният остров“ за шепата жители на руския остров Остров; „Проблясващите призраци на отминалата любов“, личната история на режисьора Андре Бонзел и семейството му, обсебено от киното и секса;  „Ужасните деца“ за ежедневието на едно турско семейство в консервативната част на съвременна Турция, и „Zo Reken (кост от акула)“, за марка автомобили, свидетели на най-големите бедствия в Хаити.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg