Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Четири лапи“ в помощ на домашните любимци бегълци от Украйна

Предлага безвъзмездна помощ за домашните любимци на украински бежанци

Студент от Харков със своя котарак Серхио на словашката граница с Украйна. Стотици бежанци бягат от страната заедно с домашните си любимци. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Четири лапи“ в помощ на домашните любимци бегълци от Украйна

Студент от Харков със своя котарак Серхио на словашката граница с Украйна. Стотици бежанци бягат от страната заедно с домашните си любимци. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Четири лапи“ предлага безвъзмездна помощ за всички животни, които бягат от войната в Украйна заедно със своите хора. Клиниката на организацията в Банкя ще работи за необходимите идентификация, ваксинация или кастрация на домашни любимци, преминали границата ни в търсене на по-мирен живот. Ще бъдат поставяни ваксини и микрочипове, ще бъдат осигурени медицински прегледи за животните, транспортни кутии за домашни любимци, храна, поводи и нашийници, както и временно настаняване в случай на нужда.

Руската инвазия в Украйна, която продължава вече почти две седмици, принуди близо половин милион души да потърсят убежище в съседни страни, но военният конфликт застрашава живота на хиляди домашни любимци и на огромен брой животни в страната, отбелязват от „Четири лапи“. Международната организация за хуманно отношение към животните работи заедно с местни партньорски организации през последните дни за поставянето на липсващи ваксини и микрочипове, медицинското лечение и осигуряване на храна.

„Четири лапи“ поддържа дейност в Украйна от 2012 г., организацията има офис в Киев и за този период е предоставила ветеринарна помощ на над 30 хил. бездомни кучета и котки в над 60 общини. Освен това „Четири лапи“ отговаря за парка за мечки в Домажир, западна Украйна. Там живеят 29 спасени мечки, които засега не са пострадали от инвазията. Заради войната обаче са прекратени всички дейности и кампании по грижата за бездомните животни в страната.

Въпреки това, работата в полза на животните не спира:

„За да помогнем на хората да се евакуират по-лесно с техните домашни любимци, ние установихме сътрудничество с нашите местни партньори в съседните Румъния и Молдова, така ще можем да сме максимално полезни през следващите дни и седмици – казва Мануела Роулингс, ръководител на Отдел „Грижа за бездомни животни Европа“. – Освен това, нашата Клиника за бездомни животни в Банкя, България, е на разположение да предостави безвъзмездна медицинска помощ за домашните любимци на бежанци в нужда. Използваме всички наши контакти и широката си мрежа от партньори, за да организираме помощ за украинския народ, но и за животните отвъд границите”.

Положението в Украйна е критично и за четирикракото население на страната, казват от организацията. Заявките за дарения се увеличават с всеки изминал ден от конфликта.

„Докато нашите проекти за улавяне, кастрация и връщане, с цел намаляване на популациите от бездомни животни са временни преустановени, ние влагаме цялата си енергия в помощ на бежанците с домашни любимци – увери Роулингс. – В сътрудничество с други различни по размер организации за хуманно отношение към животните, както украински така и международни, полагаме съвместни усилия, за да доставяме помощ бързо, без излишна бюрокрация и там, където тя е най-необходими за страдащите животни в Украйна.“

Въпреки че действащото Европейско законодателство за внос/транспорт на животни има строги правила и служи за защита на здравето на хората и животните в страните членки, Европейската комисия и някои държави-членки вече приеха изключения за облекчаване на процедурата за влизане на украински бежанци с техните домашни любимци. Държавите-членки вече могат да разработят специални договорености за издаването на временни разрешителни, които ще се прилагат за домашни любимци, пътуващи с бежанци, или да разрешат влизането им без предварително заявление. Понастоящем Унгария, Полша, Румъния, България и Словакия отвориха границите си за кучета, котки и други домашни любимци, дори ако не отговарят на критериите за задължително ваксиниране срещу бяс или поставен микрочип.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах