Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Четирима български поети във френска „Антология на световната поезия“

В двутомния сборник са представени 372 автори от 96 страни

Проф. Пламен Дойнов е един от българските поети, включени във френската антология. Снимка: НБУ - Четирима български поети във френска „Антология на световната поезия“

Проф. Пламен Дойнов е един от българските поети, включени във френската антология. Снимка: НБУ

Екатерина Йосифова, Пламен Дойнов, Иван Теофилов и Георги Константинов са българските поети, включени в новоизлязлата „Антология на световна поезия“ в два тома под знака на френското издателство „Карактер“, съобщиха от Нов български университет, където проф. Пламен Дойнов е ректор.

Първите трима поети са сред авторите на изд. „Карактер“ (основано от Брюно Дюроше през 1950 г.). Книгата „Кафепоеми“ на проф. Пламен Дойнов беше публикувана под заглавие „Le temps d’un café“ (Докато изпиеш едно кафе) през 2006 г., стихосбирката „Mains“ (Ръце) на Екатерина Йосифова излезе през 2014 г., а идната година предстои издаването на книга със стихове и проза от Иван Теофилов. Преводач и на тримата е Ралица Фризон-Рош.

Съставителите на двутомната антология поетесата и издател Никол Гдалия, френският поет Силвестър Клансие и люксембургският писател Жан Портан са включили автори от целия свят – от представители на големи литератури като Аполинер, Жан Кокто, Рилке, Лорка, Пабло Неруда, Езра Паунд и др. до поети от далечни страни и океански острови, пишещи на редки езици. Артистично оформеното със снимки, гравюри и рисунки многоезично издание представя 372 автори от 96 страни.

Премиерата на антологията бе отбелязана с пищен театрален спектакъл в кметството на V район в Париж под режисурата на Морена Кампани по стихове на Фернандо Песоа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах