Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Човек не живее само с хляб

Хлебарница от веригата на Герман Стерлигов посреща с предупредителен надпис: „Забранено за педерасти“. Снимка: Иля Варламов - Човек не живее само с хляб

Хлебарница от веригата на Герман Стерлигов посреща с предупредителен надпис: „Забранено за педерасти“. Снимка: Иля Варламов

Тежка, незавидна е участта на руския гей. Ще го напсуват, ще го набият, а после ще му кажат официално по държавната телевизия, че в Русия гейове няма – тоест, той не съществува. Бит, псуван, низвергнат и на всичко отгоре не съществува. Руският гей е нещо като руския протест против Путин – има арестувани, има бити, но протест не се е състоял.

Доскоро несъществуващият, злощастен руски гей все пак можеше да си купи хляб като хората (или поне нямаше доказателства за обратното). Но тези дни и това се промени. Милионерът-националист и собственик на верига от оборотни хлебарници Герман Стерлигов сложи на витрините си гравирани надписи със следния текст: „Забранено за педерасти“. Самите надписи са стилизирани и елегантно решени, някак кокетно-консервативни, тоест ваятелят е пърхал над творението си и се е постарал доста над формата, докато изписва суровата забрана.

Но формата си е форма, съдържанието е важно – в случая то можеше да е тънко и завоалирано. Но не е. Авторът е заложил на прямотата, явно подтикът му е силен – той наистина не ги ще тия педерасти в хлебарницата си и няма място за никакво тълкуване. Те трябва да спрат да влизат сега – веднага. Стига са яли хляб вече. Прекалиха.

Хлебарят-милионер Герман Стерлигов

Какво да кажем за драконовските мерки, предприети от набожния човек Стерлигов? Магазините са си негови, така е решил, дето се вика – в него хляба, в него и ножа. Но защо? Какво ли е наложило подобна крачка?

За удобство ще продължа да използвам речника на самия Стерлигов – ако не друго, поне трябва да му се признае, че е ясен. Той не говори за „хомосексуални“ с тихо презрение, а за „педерасти“ с яд, както си трябва. Може би педерастите му имат зъб на тоя човек и систематично му съсипват живота. Не се занимават със себе си, не си правят там техните педерастки неща, а от сутрин до вечер се занимават с него – и така не са му оставили друг избор, освен и той да започне да се занимава с тях. Може би тълпи от изгладнели, озверели педерасти са щурмували хлебарниците му системно за дълго време – всеки ден, в точен час, лете и зиме, в пек и в мраз те идват. Добре облечени, фризирани, те идват, да – право от солариума – и си купуват домашен хляб най-нагло и безцеремонно. Може би има нещо в хляба на Стерлигов, което ги привлича и ги кара да ходят само там и никъде другаде – дали пък от него не се отслабва? И в един момент, когато ужасяващият наплив вече нямало как да се понесе, човекът се видял в чудо и изписал решително: „Забранено за педерасти“. Не е искал, но е нямало как. Народът е казал „Глад не види нищо, освен хляб“. А хлебарят-милионер Стерлигов не е виждал нищо, освен педерасти. Това е единият вариант.

Другият вариант е да е бил загрижен за руското семейство. Така много хора са загрижени и за българското. За американското, за иранското, за ямайското. За всички семейства, навсякъде по света. Та Стерлигов е бил изплашен, че тия злобни педерасти ще развалят иначе образцовото руско семейство. В този вариант пак има едно интересно допускане – същото допускане: че педерастите (отново) не са заети да си правят техните си неща, а ден и нощ мислят само как да прецакат нас, хетеросексуалните. Нищо, че историята, а и настоящето убедително доказват обратното – че май ние се занимаваме повече с тях, отколкото те с нас.

В тоя страх, че гей общността ще развали семейството, има нещо много особено, атавистично. На какво конкретно почива? Каква картинка си представят хората, които изпитват такъв страх? Може би следната: спокойна пролетна вечер в тих квартал. Образцово семейство сяда с децата на вечеря. И изведнъж (не щеш ли, както се казва в приказките и в мръсните вицове) шайка обезумели педерасти паркира пред дома им, застава пред прозореца им и… започва да прави секс в двора им. И не се спира, докато не развали семейството. И така още едно щастливо семейство е съсипано, шайката продължава към следващата къща в следващия квартал. Е, наистина, как да им позволиш на тия хора да си купуват хляб, че и да го ядат?

Сексуалната ориентация на клиентите не е единственият проблем на Стерлигов.

Всичко това са само предположения. Никой не може да каже от какво тесто е замесена душата на хлебаря – опитваме се да го разберем, преди да го съдим. Със сигурност и той се е опитал първо да разбере тези хора, преди да ги съди. Няма как да е другояче, нали е богобоязлив.

Виктор Ерофеев, по-умен сънародник на богобоязливия, пише на едно място: „Хомосексуализмът не е повод за гордост, но не е и причина за унизяване“. Допускам, че Стерлигов не го е чел. Но във всеки случай, с милионерския си нюх той пък е абсолютно прав за едно: хомофобията се харчи като топъл хляб.


Всичко от Иван Ланджев в „Площад Славейков“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90