Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дългото сбогуване на „Пърпъл“ минава през „Арена Армеец“

Концертът им у нас ще бъде на 7 декември 2019-а

Добрата новина за гастрола в София съобщи Иън Гилън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дългото сбогуване на „Пърпъл“ минава през „Арена Армеец“

Добрата новина за гастрола в София съобщи Иън Гилън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иън Гилън публикува важно съобщение в официалния си сайт: на 7 декември, 2019 г., събота, от 19 ч. „Дийп Пърпъл” ще имат концерт в „Арена Армеец”.

Гилън и компания са идвали у нас много пъти. И както ще потвърди всеки фен на групата – и преди, и сега, и поотделно и по двойки, но най-вече петима заедно (които и да са те) – винаги са във форма и всеки техен концерт е различен. Не се повтаря нито със студийния запис, нито с всички останали изпълнения на живо. За това говори и фактът, че за 50+ години групата е записала 20 студийни албума и близо 40 концертни (никой не знае колко са пиратските). Затова концерт на „Дийп Пърпъл” винаги е добра новина.

В дългата си, полувековна история (от 1968 г.), „Пърпъл“ са преминали през различни периоди, а през групата са преминали различни музиканти, повечето от които са идвали у нас, някои даже по няколко пъти. В най-силната си и най-влиятелна версия – между 1970-а и 1973 г. в „Пърпъл” свирят Иън Пейс (ударни), Роджър Гловър (бас), Иън Гилън (вокал) плюс Ричи Блекмор (китари) и Джон Лорд (клавир). Първите трима от тях са и в настоящия състав (заедно със Стив Морс – китари) и Дон Еъри (клавир), който е най-стабилният (заедно са от 2001 г.).

Гостуването в София е спирка от настоящето турне на групата, озаглавено „Дългото сбогуване”. Макар и да не е никак късо, то всъщност не е чак толкова дълго, колкото сбогуването на Великобритания с Европейския съюз. Но пък е много по-приятно.

И дано пак да дойдат догодина!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90