Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Учудва ви тази омраза, защо?

Кратък списък на омразите в България

Жестовете на омраза на българските фенове, демонстрирани на мача България - Англия на 14 октомври на националния стадион „Васил Левски“, възмутиха мнозина у нас и значително повече хора в чужбина. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учудва ви тази омраза, защо?

Жестовете на омраза на българските фенове, демонстрирани на мача България - Англия на 14 октомври на националния стадион „Васил Левски“, възмутиха мнозина у нас и значително повече хора в чужбина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защо сте изненадани? Защото се изложихме пред чужденците ли? Нека ви кажа защо аз не се изненадах, нищо, че все повече избягвам да кажа откъде съм, когато ме попитат. Причината е, че ние жестоко се мразим едни други от мнооого отдавна.

Долният списък не е изчерпателен и омразите не са подредени по важност, а само по реда, по който стигнаха до съзнанието ми:

1. Софиянци мразят хората от провинцията;

2. Хората от провинцията мразят софиянци;

Америка за България

3. Всички мразят циганите;

4. Десните мразят левите и обратното;

5. Мъжете смятат жените за по-нискостоящи в хранителната верига (не всички, разбира се, не се впускайте в темата за генерализацията, защото данните за домашното насилие са повече от красноречиви);

6. Омраза срещу LGBTI-общността;

7. Омраза срещу Грета;

8. Омраза срещу успелите българи в чужбина;

9. Омраза срещу турските изселници, особено когато гласуват на избори в България;

10. Омраза към мислещите различно;

11. Омраза към либералите (наричани либерасти, което е част от омразата към LGBTI);

12. Омраза към реда и закона („Те ще ми кажат на мене!“);

13. Омраза към знаещите и можещите;

14. Омраза към хората с увреждания и техните майки;

15. Омраза към реститутите;

16. Омраза към Костов (с това не правя провокация, а просто е факт, че един политик, на когото при това грам не съм фен беше унищожен чрез инструментите на омразата. Силна ад хоминем омраза);

17. Омраза към левскари;

18. Омраза към цесекари;

19. Омраза към мигранти и бежанци.

Това са само омразите, за които се сетих на прима виста. Сигурна съм, че пропускам много неща, но и дотук списъкът е вече твърде токсичен и затруднява дишането, докато се чете (в моя случай пише).

Общество, пропито от задушаваща омраза към всичко и всички. Общество, което оставя най-беззащитните си да живеят в унизителни и унищожителни условия. Общество, което вместо да храни уважение към различните, отглежда омраза. Общество, което празнува омразата и ѝ се радва (пример: забавлението от цирковете на Волен Сидеров. Това е абсолютна илюстрация на празнуване на омразата). Общество, което отдавна е изгубило представа за добро и зло, за правилно и неправилно. Общество, в което онези, които се опитват да кажат, че това е грешно биват… мразени и удавяни в омраза.

Та така, грам не ме изненада станалото вчера. Нещото, което не спира да ме изненадва, е изненадата на западни колеги и медии като цяло от откритието колко мразеща страна е България.

Вижте още: „ГАРДИЪН“ ЗА МАЧА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АНГЛИЯ: НИКОЯ ЕВРОПЕЙСКА НАЦИЯ НЕ БИВА ДА БЪДЕ КАНЕНА В СОФИЯ


Текстът е от профила на Аделина Марини във Фейсбук.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3