Учудва ви тази омраза, защо?

Кратък списък на омразите в България

Жестовете на омраза на българските фенове, демонстрирани на мача България - Англия на 14 октомври на националния стадион „Васил Левски“, възмутиха мнозина у нас и значително повече хора в чужбина. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Учудва ви тази омраза, защо?

Жестовете на омраза на българските фенове, демонстрирани на мача България - Англия на 14 октомври на националния стадион „Васил Левски“, възмутиха мнозина у нас и значително повече хора в чужбина. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Защо сте изненадани? Защото се изложихме пред чужденците ли? Нека ви кажа защо аз не се изненадах, нищо, че все повече избягвам да кажа откъде съм, когато ме попитат. Причината е, че ние жестоко се мразим едни други от мнооого отдавна.

Долният списък не е изчерпателен и омразите не са подредени по важност, а само по реда, по който стигнаха до съзнанието ми:

1. Софиянци мразят хората от провинцията;

2. Хората от провинцията мразят софиянци;

Америка за България

3. Всички мразят циганите;

4. Десните мразят левите и обратното;

5. Мъжете смятат жените за по-нискостоящи в хранителната верига (не всички, разбира се, не се впускайте в темата за генерализацията, защото данните за домашното насилие са повече от красноречиви);

6. Омраза срещу LGBTI-общността;

Colibri april 2017

7. Омраза срещу Грета;

8. Омраза срещу успелите българи в чужбина;

9. Омраза срещу турските изселници, особено когато гласуват на избори в България;

10. Омраза към мислещите различно;

11. Омраза към либералите (наричани либерасти, което е част от омразата към LGBTI);

12. Омраза към реда и закона („Те ще ми кажат на мене!“);

13. Омраза към знаещите и можещите;

14. Омраза към хората с увреждания и техните майки;

15. Омраза към реститутите;

16. Омраза към Костов (с това не правя провокация, а просто е факт, че един политик, на когото при това грам не съм фен беше унищожен чрез инструментите на омразата. Силна ад хоминем омраза);

17. Омраза към левскари;

18. Омраза към цесекари;

19. Омраза към мигранти и бежанци.

Това са само омразите, за които се сетих на прима виста. Сигурна съм, че пропускам много неща, но и дотук списъкът е вече твърде токсичен и затруднява дишането, докато се чете (в моя случай пише).

Общество, пропито от задушаваща омраза към всичко и всички. Общество, което оставя най-беззащитните си да живеят в унизителни и унищожителни условия. Общество, което вместо да храни уважение към различните, отглежда омраза. Общество, което празнува омразата и ѝ се радва (пример: забавлението от цирковете на Волен Сидеров. Това е абсолютна илюстрация на празнуване на омразата). Общество, което отдавна е изгубило представа за добро и зло, за правилно и неправилно. Общество, в което онези, които се опитват да кажат, че това е грешно биват… мразени и удавяни в омраза.

Та така, грам не ме изненада станалото вчера. Нещото, което не спира да ме изненадва, е изненадата на западни колеги и медии като цяло от откритието колко мразеща страна е България.

Вижте още: „ГАРДИЪН“ ЗА МАЧА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И АНГЛИЯ: НИКОЯ ЕВРОПЕЙСКА НАЦИЯ НЕ БИВА ДА БЪДЕ КАНЕНА В СОФИЯ


Текстът е от профила на Аделина Марини във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg