Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златна партитура

Защо Сергей Ролдугин, близък приятел на Владимир Путин, може да се смята не само за виртуозен музикант, но и за собственик на сенчеста офшорна империя с активи в милиарди долари

Сергей Ролдугин, виолончелистът, начело на бизнес за милиарди долари. - Златна партитура

Сергей Ролдугин, виолончелистът, начело на бизнес за милиарди долари.

На 24 март 2016 г. в голямата зала на Консерваторията свиреше Академичният симфоничен оркестър на Московската филхармония под ръководството на Юрий Симонов. Оркестърът изпълни първата композиция (Адажио за струнни от Самуел Барбър), след което водещият обяви следващото изпълнение в програмата – произведението на Ернст Блох „Шеломо“ – еврейска рапсодия за виолончело и оркестър. Музикантите се изправиха и на сцената излезе човек с черна копринена рубашка, с малко старомодна, но все пак стояща му добре артистична прическа. Пълната зала го посрещна с овации. Той зае мястото си на солист, нагласи удобно своето остаряло и видимо любимо виолончело и замря.

След кратка засечка с нотите, предизвикала одобрителни усмивки в залата, оркестърът засвири. Виолончелистът, който в това произведение въплъщаваше гласа на славния цар на юдеите Соломон, затвори очи, за да се абстрахира от околния свят и остана насаме с магията на музиката.

Този човек бе Сергей Ролдугин, за когото може да се каже, че живее два живота. В единия от тях – отворения за света – той е признат майстор в своята работа, един от известните виолончелисти на страната, народен артист на Русия и професор. Но другата част от живота му до вчера беше скрита от всички под завеса от тръстове и екзотични офшорки, които оперират с милиарди долари, получавали на своя сметка „дарения“ във вид на несъбираеми заеми от най-богатите бизнесмени в страната и контролирали дейността на стратегически предприятия в Русия.

И ако за своята основна професия Сергей Ролдугин като човек, истински влюбен в музиката, изглежда е готов да говори с увлечение, то „другия си живот“ той обсъжда с далеч по-малко желание, в което успяхме да се убедим след кратък разговор насаме с маестрото в неговата гримьорна.

Как виолончелистът е успял да построи такава колосална офшорна империя – отговор на този въпрос репортерите от „Новая газета“ намериха в хода на съвместното разследване с десетки журналисти от най-добрите световни издания – „Зюддойче цайтунг“, OCCRP, „Гардиън“, Би Би Си, „Льо Монд“ и други. Това разследване, продължило повече от година, бе наречено от Дмитрий Песков, прессекретар от президента на Русия, „информационна атака срещу Владимир Путин“.

Най-добрият приятел на президента

„Володя (бел. ред. – Путин) учеше в едно училище с брат ми, аз живеех в друг град и когато се върнах в Ленинград, брат ми ми разказа за Вовка. Доведе го и се запознахме. Това беше, струва ми се, през 1977 г. Срещнахме се и от тогава не сме се разделяли. По-рано, когато нямаше къде да отида, ходех при него – там спях и ядях. Ето така се запознахме“, разказва за своето запознанство с президента Сергей Ролдугин в официалната биография на Владимир Путин „От първо лице“.

Ролдугин не е просто приятел на лидера на Русия, към когото невинаги оправдано в последните години причисляват много хора в страната, а действително е човек, който има голяма роля в живота на президента. В книгата „От първо лице“ Ролдугин е един от най-често споменаваните персонажи: той не просто е имал възможност да наблюдава живота на Владимир Путин отблизо, но в младостта му е бил участник в най-важните събития в съдбата на президента. Двамата заедно преминават през сбиванията по улиците в неспокойния по онова време Санкт Петербург, заедно са, когато Ролдугин бяга от казармата и с песни пресичат нощния Ленинград с един стар запорожец, заедно ходят на театър със симпатичната девойка Люда – по онова време не още Путина.

„Преди заминаването за Германия им се роди Маша (бел. ред. – първата дъщеря на Путин). Моят тъст имаше вила до Виборг, луксозно място, и когато я взехме от родилия дом – отидохме да живеем там: Володя, Люда, аз и жена ми. Празнувахме раждането на Маша“, разказва Сергей Ролдугин, който става кръстник на първата дъщеря на бъдещия президент на Русия.

Путин и Ролдугин със съпругите си на изписването на първата дъщеря на бъдещия руски президент от родилното.

Путин и Ролдугин със съпругите си на изписването на първата дъщеря на бъдещия руски президент от родилното.

За разлика от други приятели на Владимир Путин, влезли в списъка на „Форбс“ по време на неговото управление, за богатството на Сергей Ролдугин до днешния ден не беше известно нищо. Макар виолончелистът да не държеше в тайна своята дружба с президента, неговият единствен актив, за който се говореше публично, беше миноритарен дял в АКБ-Русия, известна като „Банката на приятелите на президента“.

„Аз не съм бизнесмен, нямам милиони“, призна Ролдугин в интервю за „Ню Йорк Таймс“ през 2014-а.

Само че благодарение на теча от компанията „Мосак Фонсека“, успяхме да разберем, че свързаните с известния виолончелист компании оперират не с милиони, а с милиарди долари. Тези офшорки можели да получават пари от структури, близки до семействата на Ротенберг, Сюлейман Керимов, Алексей Мордашов… Те заработвали десетки милиони рубли дневно от, както смятат експерти, съмнителни сделки с акции на руски държавни компании, а след това инвестират тези средства както в покупки на стратегически активи в страната, така и в лични („развлекателни“) проекти, свързани с родственици и приятели на президента.

Офшорна империя

В коридорите на Консерваторията, след като Ролдугин изпълни своята част от музикалната програма, се подреди опашка от негови бивши ученици и поклонници. Пред репортерите на „Новая газета“ при маестрото дойде млад човек – бивш ученик или син на познат.

„Аз сега се занимавам с финанси и работя във външно-търговска банка“, започна той…

„Но моля ви се, аз съм далеч от това – виждате: даже виолончелото ми е старо“, отвърна Ролдугин.

След това се запозна с нас и ни покани в гримьорната си. Когато го попитахме за офшорните компании с оборот милиарди долари, той не се затвори – откритостта изглежда е едно от основните му положителни качества. Но избяга от отговора – като че ли наистина не е в час много с тази тема.

„Момчета, честно казано в момента никакви коментари не мога да дам. Първо трябва да погледна за кое може да се говори и за кое – не бива. Просто се боя да давам интервю. Когато отказах да дам интервю на едни немци, те написаха, че Путин така е заплашил своите познати и приятели, че тях ги е страх да говорят. Ето в такъв вид ме представиха. Аз разбирам, че това са много важни неща. Занимавам ли се с бизнес или не? Откъде са парите? Чии са? Аз знам всичко това, но това са деликатни неща“, съгласи се виолончелистът.

Тогава ние съобщихме на маестро Ролдугин имената на офшорните компании, а също така и техните сделки със стратегически активи в страната, в частност с КАМАЗ, АВТОВАЗ, „Видео интернешънъл“ (ключов играч на пазара на тв реклама) и директно го попитахме има ли той към тях отношение.

„Бях свързан с този бизнес много отдавна. Още преди перестройката. Така се получи. И после това започна да се развива и ето какво стана. Тези пари са субсидирали и Дома на музиката (който Ролдугин управлява в Санкт Петербург), това е предмет на отделен разговор“, каза музикантът, прибра разследването на „Новая газета“ в калъфа на виолончелото и обеща да поговори с нас след няколко дни. Но след това спря да отговаря на телефонните ни обаждания.

Впрочем, съдейки по документите, офшорките, за които говорехме, са били регистрирани през 2006-2009 г. и са съществували до 2014-15 (след това са били закрити). Основни в тази история ще бъдат четири компании, две от които са принадлежали на руския виолончелист директно, а останалите – на свързани с него хора.

Ролдугин е бил собственик на Sonnette Overseas на Британските Вирджински острови и на International Media Overseas (IMO) от Панама. В тези компании интересите на приятеля на президента са представени от предприемачите от Санкт Петербург Олег Гордин и Александр Плехов (и двамата свързани с банка „Русия“). Те от своя страна са били акционери на Sandalwood Continental и Sunbarn Ltd.

Съдейки по тези сделки, онова, което успяхме да проследим, е, че всяка от тези офшорки има своя роля. Някои от тях получавали пари без всякакво обезпечение от кипърската RCB Bank (значителен дял в нея се контролира от държавната ВТБ), а след това разпределяли тези средства между други компании за различни нужди. Други се използвали за контрол на крупни пакети акции в руски предприятия. Трети играели роли на тактически фирми, чрез които се управлявали пари и се отписвали несъбираеми дългове.

Но заедно те могат да бъдат считани за части от една схема. Делата от тяхно име са водени от едни и същи сътрудници. Техните документи са в един пакет. Много сделки са провеждани и подписани в един. И всички тези компании са управлявани от едно място – банка „Русия“.

Откъде са парите?

Съдейки по документи от базата данни на „Мосак Фонсека“, общият оборот на банковите сметки само на Sandalwood Continental е бил около 2 милиарда долара. А в отчетите от 2009 г. е посочено, че стойността на нейните активи е 18 милиарда рубли. Оборотите на другите компании от схемата, доколкото можем да съдим по достъпните ни документи, всъщност се изчисляват на стотици милиони долари. Откъде разполагат с такива пари?

Източниците на свързаните с Ролдугин офшорки могат да се разделят на три групи:

а) съмнителни извънборсови сделки с акции на най-големите държавни компании на Русия – „Роснефт“ и „Газпром“

б) „пожертвования“ от големи руски бизнесмени

в) преференциални заеми от кипърската RCB Bank.

В резултат на само две сложни сделки, офшорките на Ролдугин получили право да претендират за 4 милиарда рубли и 200 милиона долара, като са заплатили за това ни повече, ни по-малко от 2 долара.

Компания, свързана с Ролдугин, заплатила само 1 долар, е купила правото да претендира за 200 милиона долара.

Човек, познаващ Ролдугин, потвърди пред нас особената роля на музиканта:

„За оперативни решения, а също и непублични задачи, Владимир Путин разчиташе на кръг от бизнесмени, в основата на който бяха приятели от петербугския му период. Но много от тях загубиха неговото доверие, да кажем така – заради лакомия. На президента му трябваше човек, на който може да се довери без съмнение, за да може чрез него да се информира за реалното състояние на нещата. Освен, че никога нищо не взе, Ролдугин не се изкуши от разкоша. В нашия кръг го наричаме Княз Мишкин.“

Друг човек от обкръжението на известния руски виолончелист, на молба на „Новая газета“ да го опише с една дума, реагира мълниеносно:

„Наречете го „пазача“. Ще бъде точно.“


Бел. ред. – публикуваме текста със съкращения. Вижте цялото разследване на „Новая газета“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg