Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Деинсталираха преждевременно „Стената” от чували в Пловдив

Кураторката смята, че причината е „да не се смущава делегацията от официални гости за Съединението”

Инсталацията „Стената“ трябваше да остане край Римския стадион в Пловдив до 11 септември. Снимка: „Art Today Association“ - Деинсталираха преждевременно „Стената” от чували в Пловдив

Инсталацията „Стената“ трябваше да остане край Римския стадион в Пловдив до 11 септември. Снимка: „Art Today Association“

Инсталацията „Стената“ на Севдалина Кочевска в Пловдив, едно от произведенията от Седмицата на съвременното изкуство, бе демонтирана предварително, съобщиха от „Art Today Association“, организатори на проявата. Формално демонтирането е станало по настояване на Дирекция „Пожарна безопасност“ в града. Според кураторката на проекта Галина Димова обаче, „истинската причина е да не смущава делегацията от официални гости, които идват за честването на празника на Съединението в града“.

„Още по време на монтирането тази работа предизвика множество реакции и широко медийно отразяване. Това вероятно доведе до забелязването ѝ от хора по високите етажи на властта, които очевидно изпитват неудобство от темите и въпросите, които тя засяга.

Този безпрецедентен акт на цензура, уви не първи на нашата художествена сцена, все пак е знак, че изкуството има силата да пренася силни послания и да предизвиква реакция, била тя и на цената на заличаването му.

За създаването на „Стената“ е положен няколкоседмичен неуморен труд от авторката и екипа на организаторите – Сдружение „Изкуство днес“, и е жалко и тъжно, че три дни след откриването тази работа е свалена.

Остава ми единствено надеждата, че това ще я остави в историята и ще доведе до (пре)осмисляне на поведението на държавата и обществото ни в момента…“, коментира Димова във Фейсбук.

По план и с всички нужни одобрения, включително и от „Пожарна безопасност“, инсталацията на Севдалина Кочевска трябваше да остане около Римския стадион до края на Седмицата на съвременното изкуство на 11 септември. Веднага след построяването на „Стената“, произведението предизвика бурни реакции сред обществеността, защото идеята му е свързана с подкрепа за украинците във войната, започната от Русия.

Вижте още: СТЕНА ОТ ЧУВАЛИ ОБГРАЖДА РИМСКИЯ СТАДИОН  ПЛОВДИВ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg