Димитър Казаков преди Нерон

Галерия „Лоранъ“ представя художника като млад - с непоказвани досега рисунки и графики

Една от рисунките, за която се смята, че Димитър Казаков-Нерон е изобразил себе си като войник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Димитър Казаков преди Нерон

Една от рисунките, за която се смята, че Димитър Казаков-Нерон е изобразил себе си като войник. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ранни рисунки на Димитър Казаков-Нерон представя столичната галерия „Лоранъ“. В салона на ул. „Оборище“ (входът е откъм „Васил Априлов“) са подредени 19 непоказвани досега публично графики и рисунки на един от най-своебразните и разпознаваеми български художници от втората половина на миналия век.

„Картините вървят заедно, като колекция. Преди години семейството ги е продало на един колекционер, аз ги купих от него, защото са много интересни – досега никой не е показвал толкова ранни рисунки на Казаков – обясни галеристът Лаврен Петров. – В литературата за Казаков лисва информация за тях.“

Изложбата съвпада с 85-ата годишнина на Димитър Казаков (1933 – 1992) и освен, че е резултат от трайния интерес към творчеството на художника – заедно с отпечатания малък каталог, експозицията е част от програмата на галерията за изучаване и изкуството на рисунката и акварела, започнала миналата година.

Техниката в представените произведения е авторска, в земни тонове, използвани са литографски мастила, в някои рисунки – пера и флумастри. Сюжетите изобилстват от нарисувани със сигурно владеене на линията човешки фигури в различни пози и състояния. Следите от „неопримитивизъм“ и „неофолклоризъм“ (най-срещаните определения за по-късното творчество на Казаков) са все още бледи и се конкурират с идеологическите белези на времето, като гълъбчета на мира, мирни атоми и мирни ракети.

И все пак неувереното присъствие на малка група дяволи, моми със и без мотики, двама селяни с мустаци и няколко групи схематично изобразени ангели, вече предсказват бъдещия път на художника към значително по-интензивна и митологизирана абстрактно-фигуративна образност.

За всички, които се интересуват от художествения свят на Казаков, ранните му рисунки са ценна възможност да научат повече за космогонията на неговата творческа вселена.

Графиките на Димитър Казаков ще останат в галерия „Лоранъ“ до 30 ноември.

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Bookshop 728×90