Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дискусия за литературата „по действителен случай“ в „Топлоцентрала“

Разговорът с международно участие е част от програмата на „Литературни срещи“

Снимка: „Топлоцентрала“ - Дискусия за литературата „по действителен случай“ в „Топлоцентрала“

Снимка: „Топлоцентрала“

Дискусия за литературните тенденции през годината и Литературен куиз ще се проведат през ноември в София като част от поредицата „Литературни срещи“. Разговорът за литературата днес ще се проведе на 16 ноември от 18,30 ч. в Зала 1 на „Топлоцентрала“ в Южния парк.

„Литературната 2022: по действителен случай“, както е озаглавен предстоящият разговор, ще постави акцент както върху глобалните литературни процеси, така и върху по-локалните тенденции в държавите на участниците. Дискусията ще се проведе с представители на пет държави, които работят в различни сфери на литературата – Биляна Курташева (България), доктор по теория и история на литературата, доцент в НБУ; Владимир Арсениевич (Сърбия), писател, преводач, редактор, публицист и творчески директор на фестивала „Крокодил“; Владимир Янковски (Северна Македония) – писател, преводач, редактор в издателство „Готен“; Кейт Грифин (Великобритания) – програмен директор на Националния център за писатели в Норич, литературен консултант с проекти в Средния Изток, Европа, Азия и Латинска Америка, и Хана Комар (Беларус) – поетеса и активистка. Модератор на дискусията ще бъде Яна Генова – литературен мениджър, директор на Фондация „Следваща страница“ и инициатор на Къщата за литература и превод.

Литературната среща ще бъде на английски език, без допълнителен превод. Събитието е със свободен достъп.

Участниците ще търсят отговор на въпросите как литературата взаимодейства все по-интензивно с днешното, как „действителният случай“ влияе и навлиза в художествения процес; наистина ли се пише все повече нехудожествена литература; предпочитан жанр ли е „автофикцията“. Последната тема е особено актуална в контекста на Нобеловата награда за литература, която тази година бе присъдена на французойката Ани Ерно.

Вижте още: НОБЕЛ ЗА ЛИТЕРАТУРА ЗА ФРЕНСКАТА ПИСАТЕЛКА АНИ ЕРНО

Ще бъде обърнато внимание на популярността на антиутопиите, екофикцията, научната фантастика, които създават възможните бъдещи светове, но всъщност третират проблемите на настоящето; какво променят войната, пандемията, екологичните теми, бежанските кризи в литературата; допълнителна стойност ли дава включването на реалното в художественото произведение; може ли авторите да пишат за неща, които не са преживели.

Към тази голяма тематична територия ще бъдат поставени и въпроси, свързани с примери за литературните събития днес и какво се промени след две години с мaлко живи срещи с публика. Динамична и интересна, дискусията ще бъде покана за разговор както към литературните професионалисти, така и към широката публика, която следи съвременната литература.

„Литературните срещи“ през ноември ще завършат с Литературен куиз, който ще се проведе отново на 16 ноември от 20,30 ч. на Сцена бар в „Топлоцентрала. Викторината ще продължи темата за актуалността в литературата и въпросите ще са предимно свързани със съвременни автори и произведения. Куизът ще включва четири кръга върху съвременната литература. Отбори между двама и пет човека могат да се записват предварително тук.

Куизът ще бъде на български език, но въпросите ще бъдат превеждани и на английски, тъй като чуждите участници в дискусията ще имат свой отбор. Създатели на куиза са „ТривиЯл“, а водещи ще бъдат Гергана Гълъбова и Страцимир Ботев. За най-добрите отбори са осигурени награди.

Началото на поредицата „Литературни срещи“ бе поставена по-рано през годината със среща с носителкaтa нa Нобеловатa награда за литература Олга Токарчук. Тя се срещна с българската публика през юни в разговор, модериран от Георги Господинов, и по-късно в поредица от събития, които също се проведоха в „Топлоцентрала“.

Основна идея на „Литературни срещи“ е да добавят разнообразни подходи към представянето, но също и към възможните ракурси на опознаването и осмислянето на литературата, литературните тенденции и процеси. Всяко издание на „Литературни срещи“ всъщност е годишна програма от различни по съдържание, мащаб, продължителност и акценти събития.

Организатор на „Литературни срещи“ е Фондация „Прочети София“, поредицата от събития е част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Национален фонд „Култура“, Министерство на културата, Столична програма „Култура“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно