Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Достоевски, Толстой и Пушкин под ударите на нов руски закон

Издатели питат Държавната дума дали трябва да се забранят книги от руската и световната класика заради пропагандата на нетрадиционни отношения

Доминик Суейн като Лолита във филма на Ейдриън Лайн от 1997-а по книгата на Набоков, която може да попадне под ударите на новия закон за забрана на ЛГБТК пропагандата и за неспазване на традиционните семейни ценности в Русия. - Достоевски, Толстой и Пушкин под ударите на нов руски закон

Доминик Суейн като Лолита във филма на Ейдриън Лайн от 1997-а по книгата на Набоков, която може да попадне под ударите на новия закон за забрана на ЛГБТК пропагандата и за неспазване на традиционните семейни ценности в Русия.

Руските издатели се опасяват, че новият руски закон за забрана на ЛГБТК пропагандата и за неспазване на традиционните семейни ценности ще засегне класическата литература. Това е основният проблем, повдигнат в писмо от Руския книжен съюз до председателя на комисията по информационна политика в Държавната дума Александър Хинщейн, съобщава „Комерсант“. В писмото издателите искат разяснение дали сюжети от класическата руска и световна литература, които са включени в учебната програма, не попадат под ударите на закона.

В писмото си издателите цитират конкретни откъси от произведения, които могат да бъдат интерпретирани като забранени в съответствие с текста на закона. Сред тях има сцени от много известни произведения: развращаване на малолетни може да бъде открито в романа „Бесове“ на Достоевски – там героят Ставрогин прелъстява малката Матрьоша. Монологът на Екатерина от пиесата „Буря“ на Александър Островски преди самоубийството ѝ може да бъде интерпретиран като пропаганда на отнемането на собствения живот. Откъси от разказа „Морфин“ на Михаил Булгаков, в който той разказва за своя период на пристрастяване към наркотика, могат да бъдат отнесени към пропагандата на наркотици, смятат издателите.

Сцени на сексуално насилие са описани в разказите на нобелиста Иван Бунин „Таня“ и „Галя Ханска“, както и в романа на Михаил Шолохов „Тихият Дон“. Като пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения може да бъде разглеждан романът „Лолита“ на Набоков, като романтизация на съпружеска изневяра – романът на Лев Толстой „Анна Каренина“ и стихотворението на Пушкин „Бахчисарайски фонтан“, полигамия се открива в повестта на Александър Куприн „Суламит”.

„Заради широкия спектър на действие на законопроекта издателите не могат самостоятелно да оценят и да изключат книгите, които потенциално го нарушават. При това е важно да се отбележи, че креативните индустрии са неразривно свързани една с друга – литературата е свързана и с киното, и с театъра, и изброените примери имат екранизации и театрални постановки“, се казва още в писмото на Руския книжен съюз.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС