Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Древните майстори обучавали чираците във фараонските гробници

Теория, за която са открити доказателства в гробницата на Хатшепсут

Разликата в качеството на двете перуки несъмнено издава, че лявата е дело на чирак, а дясната - на майстор. Снимка: Мачей Яворники - Древните майстори обучавали чираците във фараонските гробници

Разликата в качеството на двете перуки несъмнено издава, че лявата е дело на чирак, а дясната - на майстор. Снимка: Мачей Яворники

Учени успяха да разгадаят методите, използвани от древните египтяни при създаването на релефите във фараонските гробници. Изследването, публикувано в специализираното издание „Antiquity“, разкрива как египетските майстори организирали процеса си на работа и обучавали чираците си на място. Археолозите отдавна предполагат как е ставало, но доказателства за това се намират рядко, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

За да докаже своята теория Анастасия Ступко-Любчинска, археолог от Варшавския университет и автор на проучването, използва изображенията от гробницата на Хатшепсут – жена-фараон, управлявала между 1473 и 1458 г. пр. Хр. Един от релефите, разделен на две стени, изобразява процесия от около 200 души, носещи богати дарове. Гробницата на Хатшепсут се намира на брега на река Нил в Луксор, в близост до Долината на царете.

„Безбройните фигури, чиито характеристики се повтарят, както и тяхното изключително добро състояние, създадоха идеалната възможност да погледнем по-отблизо към хората, които са работили по храма, да надникнем в технологията на работата им, организацията им и условията“, казва археоложката.

По торсовете на изобразените фигури, ръцете и краката им работели начинаещите артисти, а майсторите в занаята имали задачата да поправят евентуалните грешки и да добавят главата. По перуките на главите работели както чираците, така и майсторите, тъй като създаването им било трудоемка задача. Двете стени, на които е изобразен релефът, показват, че вероятно два екипа са били разделени за отделните части – това става ясно от някои артистични различия, както и от разликата в качеството.

Изображенията от египетската гробница хвърлят светлина и върху процеса на обучение на чираците – учените досега смятаха, че те са се упражнявали отделно и не са имали досег с професията, докато не докажат, че са готови. Но случаят с гробницата на Хатшепсут е различен, изтъква Ступко-Либчинска. Нейното проучване доказва, че майсторите са поправяли грешките на учениците си и дори са им позволявали да работят сами по различни части на релефа. В някои от случаите перуките на фигурите са създавани само от учениците, в други – и майстори, и ученици са работили по тях.

Археоложката с изненада установява, че все още се забелязват очертанията на правоъгълник, вероятно папирус, използван да се пренесат образите върху стената.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС