POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Две книги и „Оскар” твърде много за Навални

Политикът затворник „измъчван“ с класическа музика зад решетките

Досега Навални е осъден по две скалъпени дела общо на 11,5 години затвор. В момента се подготвя ново дело срещу него, за което наказанието е 30 години. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Две книги и „Оскар” твърде много за Навални

Досега Навални е осъден по две скалъпени дела общо на 11,5 години затвор. В момента се подготвя ново дело срещу него, за което наказанието е 30 години. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Алексей Навални е преместен отново в карцера, след като филмът с неговото име спечели „Оскар“, разказа политическият затворник във Фейсбук. Правата му в затвора са допълнително ограничени за 15 дни заради „лошо поведение“, без уточнение какво е то.

Луксозният ми и елитен почти двумесечен престой в „добрата килия“ (с кафе и две книги) беше безмилостно прекъснат, а мен ме изпратиха обратно в „лошата килия“ в края на коридора (с гореща вода и една книга). 15 дни в карцера за „лошо поведение“.

Очевидно властите в затвора не понесоха получаването на „Оскар“ и решиха, че две книги в килията И един „Оскар“ са твърде много. Има логика.

Това, разбира се, не отменя въпроса защо някои хора получават „Оскар“, а аз получавам Карцер“, написа затворникът Навални.

Това не е първият път, когато политическият опонент на Путин е пращан в карцера. В един от случаите той попадна там за 15 дни заради „неправилен поглед“, а в друг – заради факта, че се е събудил и си е измил зъбите десет минути по-рано.

Преди месец Навални разказа с типичния си сарказъм за това как е „измъчван с музика“.

Смея се поне три пъти на ден, дори когато съм сам в килията. Цялата работа е в музиката. Заради нея започнах да псувам. Във всяка килия има радиоточка. От сутрин до вечер са включени кошмарни радиостанции, където непрекъснато пее Газманов (Олег Газманов – руски поппевец, подкрепящ Путин и изпълняващ основно патриотична естрада – бел. ред.). Аз започнах да настоявам поне два часа на ден да пускат радио „Европа плюс“.

Когато искам нещо, затворническата управа – разбира се – прави точно обратното. Например, исках да ми увеличат времето, в което ми дават писалка и хартия (беше час и половина на ден) – направиха го 35 минути. И с музиката стана същото. След моята молба в целия затвор махнаха музикалните радиостанции и оставиха само новинарската – „Радио Русия“. 24 часа лъжи и реклама на лекарства.

И това не е всичко. Какво би направил служител от местата за изпълнение на наказания, ако иска да те накаже с помощта на музика? Точно така! Пуска класическа. Той смята, че това е мъчение и наказание. И сега на закуска, обед и вечеря в килиите звучи класическа музика. Аз не съм съвсем ценител, но мога да я слушам. Но едно от произведенията е много мрачно и прилича на погребален марш. А когато разносвачът дава храна в килията през прозорчето на килията, той слага парчето хляб върху чашата, за да не се докосва хлябът до нищо друго. Това напомня традицията на помен да се поставя парче хляб върху чаша с водка.

И ето че седя в килията в черния си затворнически костюм, ям погребална храна, до мен има чаша, покрита с хляб, и върви погребална музика. В този момент си представям, че ме излъчват директно в Туитър или Инстаграм и вие виждате всичко това. Не издържам и започвам да се смея. Най-веселият човек на помена.“

Отношението към Навални в затвора е доста по-лошо, отколкото към останалите затворници. Неведнъж той го сравнява с каторгата на предшествениците си дисиденти в Сибир, като цитира разкази на заточеници. Според него единствената промяна е, че сега в килиите има вода, канализация и храна, но корупцията е станала повече. Дори наказанията от миналото са факт:

Вече седем месеца съм в Мелехово и за цялото време съм имал право на едно позвъняване, един колет и нула срещи“.

Освен това изобретателните затворнически власти са измислили още един начин да „отровят“ жертвата на новичок. Периодично изкарват съкилийниците му от килията и ги изпращат в стационар, пълен с болни от грип и Ковид, а след това ги връщат при Навални. За единия от тях, „тракториста“, опозиционерът разказва подробно:

Трактористът седя с мен в карцера, без да излиза, цели два месеца. През това време му беше забранено да използва затворническата лавка и да купува елементарни хигиенни средства. Той нямаше нито четка за зъби, нито паста, нито сапун. Явно биолог любител от Федералната служба за изпълнение на наказанията проверява колко пъти може да бъде заразен човек с грип, ако преносител на инфекцията е селски алкотракторист“.

Въпреки абсурдните условия в затвора, Навални не губи оптимизма си. В една от публикациите си във Фейсбук политикът пише:

„Поздравявам, благодаря и прегръщам всички, които ми дават възможност да чувствам, че не съм сам във всяка секунда от затворническия си живот, колкото и да е тежък той“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg