Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

€18 хил. платени за портрета на Александър I Батенберг

Портретът на Александър I Батенберг от Конрад Дилиц - €18 хил. платени за портрета на Александър I Батенберг

Портретът на Александър I Батенберг от Конрад Дилиц

18 хиляди евро плати българската държава за портрета на княз Александър I Батенберг, съобщи министърът на културата Боил Банов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Министърът присъства на търг във Виена, където са били предложени портретът и предмети, притежание на семейството на княза. След наддаване, държавата придоби живописното платно, създадено от художника Конрад Дилиц през 1881 г.

От Министерството на културата бе съобщено, че министърът не е наддавал лично и присъствието му не е било официално оповестено. За да не бъде качена цената на произведението, участието на българската държава е било държано в тайна до последно.

„При наддаването не можахме да скрием, че участваме, но се включихме в последния момент и дадохме ясно да се разбере, че участваме с ограничени средства“, обясни по Нова министър Банов.

Вижте още: БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ТАЙНО НАДДАВА И КУПИ ПОРТРЕТ НА КНЯЗ БАТЕНБЕРГ

Освен портрета, от търга са закупени и три подноса, дарени на владетеля от жителите на Русе, Ловеч и Берковица за възкачването му на българския престол. За всеки от тях държавата е платила по 5 хил. евро, съобщи министърът.

Портретът и подносите ще бъдат транспортирани до България в петък, при специален режим. Предстои да бъде решено кога и къде ще бъдат изложени публично.

През 2019 г. се навършват 140 години от издигането на Батенберг за княз на България – избран е за владетел от Първото Велико Народно събрание на 17 април 1879 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах