Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Единственият спектакъл, режисиран от Стефан Данаилов, отново на сцена

Негови ученици ще играят „Мостът“ в Театър „Азарян“

В „Мостът“ от 2008 г. двамата „самоубийци“ са Христо Терзиев и Сава Драгунчев. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“ - Единственият спектакъл, режисиран от Стефан Данаилов, отново на сцена

В „Мостът“ от 2008 г. двамата „самоубийци“ са Христо Терзиев и Сава Драгунчев. Снимка: Народен театър „Иван Вазов“

Когато Стефан Данаилов си отиде от този свят през ноември 2019 г., почитателите му го изпратиха, като си припомниха любимите си негови роли на сцената и екрана. Близо година по-късно Театър „Азарян“ припомня още една, по-малко популярна негова роля – на режисьор. На 10 декември публиката ще може да гледа първия и последен опит на Данаилов като театрален режисьор с постановката „Мостът“, играна през 2008 г. в Народния театър.

Години по-късно спектакълът ще бъде пресъздаден от творци, пряко свързани с актьора и преподавател в НАТФИЗ, работили в последните години с него. Режисьор на възстановката е Сава Драгунчев, в главните роли влизат Живко Сираков и Божидар Мицев. И тримата са възпитаници на Данаилов, познати от спектакли в Народния, Младежкия театър, телевизионни сериали и кинопродукции.

Сава Драгунчев добре познава пиесата и идеята на Данаилов – през 2008 г. е в една от ролите в спектакъла в Народния театър, в другата е Христо Терзиев. Първо негов студент, след време Драгунчев става и асистент на Стефан Данаилов в НАТФИЗ.

„Мостът“ е пиеса на белгийския драматург Лоран ван Ветер, в центъра на която са утопиите на съвременното консуматорско общество, лишено от нормално човешко общуване. Създадена е през 2000 г. Жанрово минава през трилър, трагикомедия и абсурд. За нея Ван Ветен получава Наградата за драматургичен текст на Съюза на артистите в Белгия.

Сюжетът разказва за двама самоубийци, срещнали се на един мост. Изправени са пред необятността на собствените си въжделения, на безграничната невъзможност в съвремието, на самота, на изгубеност, но и на надежда, че красотата и любовта ще спасят света.

„Вече знам, че най-новият спектакъл в българския  театрален афиш „Мостът“ откри своя истински дом на сцената на Театър „Азарян“, където, очаквано, ще има… мост, но мост, потопен в облаци, в полета на таланта на своите артисти, в светлината на днешния ден, в звуците на музиката от смеха и сбърчения поглед на онзи истински зрител, който има нужда да разтушава без компромис с качеството и стила“, казва Сава Драгунчев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90