Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Египет възстановява Александрийския фар

Когато бъде построен, той ще може да съперничи на Хеопсовата пирамида в Гиза - единственото от чудесата на древния свят, оцелели до днес

Останки от срутилия се при земетресение фар са били използвани при изграждането на цитаделата Кайт бей. - Египет възстановява Александрийския фар

Останки от срутилия се при земетресение фар са били използвани при изграждането на цитаделата Кайт бей.

Александрийският фар открай време е считан за едно от Седемте чудеса на света. Разрушен през 1303 г. при земетресение, той най-сетне отново ще се извиси в Египет. Върховният съвет за изследване на Египетските древности одобри предложението на местните власти за възкресяване на митичната постройка. Остава само съгласието на губернатора на Александрия и строителните дейности ще започнат незабавно, пише „Льо Фигаро“.

Фараонски проекти

Проектът бе оповестен през месец март от президента на страната Абдел Фатах Ал Сиси да превърне Александрия в нова административна столица на страната, по-късно през април намерението за построяване на втори Суецки канал, а сега трети фараонски проект е в процес на подготовка: възстановка на Александрийския фар в първоначалния му мащаб. А когато бъде построен, той ще може да съперничи на Хеопсовата пирамида в Гиза – единственото от чудесата на древния свят, оцелели до днес.

Съоръжението ще се издигне на остров Фарос след окончателното одобрение на проекта. Благодарение на големината си и впечатляващата игра на светлината, фарът ще осветява пространство в радиус от 50 километра.

В древността прославеният фар е насочвал моряците в продължение на близо седемнайсет века, отразявайки в огледало слънцето денем и светлината от голям огън нощем. Колкото до копието, то ще бъде построено само на няколко метра на югозапад от първоначалното му местоположение, понастоящем заето от цитаделата Кайт Бей.

Цитаделата Кайт бей

Цитаделата Кайт бей

Най-високият монумент построяван някога от човека

Секретарят на Постоянния комитет на Египетските древности Мустафа Амин заяви пред „Кайро Поуст“, че членовете на Комитета са одобрили миналата седмица „един стар проект, предложен по-рано на управата на град Александрия, който има за цел да възкреси Фара“. Едно „всеобхватно проучване на проекта“ е било представено на управата на града, която вече е дала „зелена светлина“ на начинанието.

Изграден около 280 г. пр. Хр., Фарът е бил висок между 110 и 130 метра. В продължение на дълги векове, той е бил най-високият монумент, построяван някога от човека.

far3

Александрийският фар бил изграден около 280 г. пр. Хр.

Оригиналното съоръжение се е състояло от три части: ниска квадратна секция представлявала основното ядро; междинна осмоъгълна секция; и трета, кръгла в самия му връх“, обяснява професорът по археология Фатхи Хуршид пред „Кайро Поуст“. Сериозно повреден от поредица земетресения, случили се между 3 и 12 в., фарът не е издържал и в началото на 14 век се срутил. Отломки от него са били използвани по-късно в изграждането на цитаделата Кайт Бей. Други части от фара са били открити на дъното на морето недалеч от пристанището на Александрия през 90-те години на миналия век.

 Сериозно повреден от поредица земетресения, случили се между 3 и 12 в., фарът не е издържал и в началото на 14 век се е срутил.

Сериозно повреден от поредица земетресения, случили се между 3 и 12 в., фарът не е издържал и в началото на 14 век се срутил.

Днес части от разрушения фар все още могат да се видят, защото са послужили в изграждането на цитаделата Кайт Бей.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90