Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Фенове на „Троновете“ кръщават децата си на Денерис и Аря

Халиси днес е по-популярно име в Америка от Глория, Ан и Джулия

Новородените в Щатите все по-често получават имената Халиси (кралица на дотракски) и Аря. - Фенове на „Троновете“ кръщават децата си на Денерис и Аря

Новородените в Щатите все по-често получават имената Халиси (кралица на дотракски) и Аря.

Проучване сред родители, които назовават децата си по герои на телевизионния епос, проведе в. „Ню Йорк Таймс“ преди две седмици. Особено популярни се оказват имената на две от героините на сериала „Игра на тронове“ – Денерис Таргариен и Аря Старк. Изданието „Бизнес Инсайдър“ подкрепи някои от изводите с току-що обявените от Социално-осигурителните служби най-популярни имена, дадени на новородени в САЩ през 2018 г.

Катрин Акоста от Хюстън започнала да гледа „Игра на тронове“ през 2017 г. По лекарска препоръка, след спонтанен аборт, трябвало да си остане вкъщи – и за една седмица изгледала първите седем сезона. И веднага след това – още веднъж.

Така, когато по-късно същата година отново забременяла, тя вече знаела точно какво име ще носи дъщеря ѝ: Халиси, което означава „кралица“ на създадения за сагата език на дотраките – свиреп народ от воини-конници. Това е една от титлите, носени от Денерис Таргариен, която е сред главните персонажи във филма и претендентка за Железния трон.

„Тя изгуби бебето си и после стана отново силна – казва Акоста, – преодолява всички трудности и винаги знае какво иска.“

Дъщерята на Катрин Акоста също е била изправена пред трудности – родила се е два месеца преждевременно и е изкарала няколко седмици в отделение за интензивни грижи.

Тази тенденция изглежда продължава. Публикуваните данни за най-популярните имена на бебета от 2018 г., показват, че все повече родители наричат децата си на двама от героите в сагата.

Халиси е 549-ото най-популярно име за новородените момиченца през 2018 г. .

„Халиси днес е по-популярно име сред момичетата от Глория, Ан или Джулия“, написа в Туитър Ник Търнър от „Блумбърг“.

Халиси влезе сред 1000-та най-популярни имена за момичета през 2014 г. и оттогава популярността му нараства, като 560 новородени деца са получили това име-дотракска титла през 2018-а. Но независимо от популярността на Халиси, в списъка с най-популярните имена за миналата година, според социално-осигурителните служби, не присъства нито Денерис – истинското име на героинята на Емилия Кларк, нито съкратеният му вариант Дани.

Интересът към името на друга героиня от сериала – Аря – се е увеличил дори още по-драматично. В „Игра на тронове“ Аря Старк е по-младата дъщеря на Нед Старк, един от героите в първия сезон на сериала. През осемте сезона Аря успява да избяга от враговете на семейството си, заминава за далечни земи и тренира, докато се превърне в променящ външността си смъртоносен убиец, връща се у дома, като пътьом убива мнозина от враговете си по списък и играе решаваща роля в скорошната последна битка срещу Нощен крал.

Аря е сред първите хиляда най-популярни женски имена от 2010-а насам (273 деца са кръстени на нея), но рязко повиши популярността си след старта на „Игра на тронове“ през 2011 г. През 2018-а Аря стана 119-ото най-харесвано име, избрано от родителите на момиченца. Миналата година 2 545 деца са били кръстени на младата благородничка, превърнала се в убиец.

„Игра на тронове“ предлага изобилие и от други хубави имена (ако не за деца, то подходящи за котки и други домашни любимци) – Джейми, Тирион, Бран, Брон, Бриен, Тормунд, Мисандей и неопетнения Сив червей… а защо не Джора или Дрогон – ако се придържаме само към по-положителните персонажи. Но преди да изберете някои от тях, по-добре изчакайте края на сериала, в който неведнъж се е случвало герой да се превърне в тиранин или страхливец – в герой. Финалният епизод ще бъде показан на 20 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах