Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

(Физ)култура всяка тука оставете

Идеята за обединение на академиите по изкуствата с УНИБИТ и Спортна академия - уродлива още в зародиш

Ректорите на сегашните академии като НАТФИЗ (на снимката) ще бъдат подчинени на фигура, която ще трябва да еквилибрира между изкуствата, спорта и Библиотекарския. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - (Физ)култура всяка тука оставете

Ректорите на сегашните академии като НАТФИЗ (на снимката) ще бъдат подчинени на фигура, която ще трябва да еквилибрира между изкуствата, спорта и Библиотекарския. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Предстоящото окрупняване на университетите, представено частично от Министерството на образованието, ще засегне и висшите училища по изкуствата. Няколко медии оповестиха непотвърдени проекти за създаване на нови гигантски университетски структури, сред които е изброен и мегауниверситет по изкуствата. Както се твърди, в него ще влязат НАТФИЗ, Националната музикална академия, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Университетът по библиотекознание и информационни технологии и Националната спортна академия.

Кино- и театралната академия, Консерваторията, Художествената академия и танцовата академия в Пловдив са ясни – те безспорно са висши училища, в които се учи изкуство. Нататък започват въпросите.

Спортът явно е продължил промяната си и се е превърнал в изкуство. Ясно е, че и спортистите трябва да имат талант, но в сферата на образованието терминът „изкуство“ има не чак толкова философско звучене. Като имаме предвид, че мегауниверситетът явно ще бъде управляван от един ректор, чудя се как ще се намери администратор, който да разбира еднакво добре от покупка на цигулки и на боксови круши, например. Или авторитетна фигура, която да овладява еднакво артистизма на театралните професори и дисциплината на треньорите по карате. При всички положения този ректор ще бъде най-многостранно развитата личност за периода на мандата си, независимо колко заместник-ректори ще му помагат.

Но спортът в сферата на изкуствата е по-малкият проблем. Библиотекарският институт, който преди години порасна за една нощ от полувисше в едно от най-висшите училища у нас, трудно ще застане под чужда шапка. Опитните му администратори, които отдавна се радват на благоволението на всички власти и правителства, няма да се разделят доброволно със статута си на недосегаеми. Факт е, че основната насоченост на УНИБИТ, дори в специалности като „културно-историческо наследство“, е националната сигурност и информационната обезпеченост, което звучи повече като работа за Джеймс Бонд, отколкото за Джеймс Бролин, например.

Смисълът от един обединен университет от този тип, който неизбежно ще запази сградите и преподавателския състав на отделните си изкуствено съединени части, е евентуално да се намали администрацията. Всъщност в една така противоречива среда е по-вероятно тя да се увеличи. Броят на заместник-ректорите, които ще изпълняват същата функция като предишните ректори, ще остане непроменен. Учебните отдели – също, иначе ще бъде невъзможно да се управляват адекватно процесите. Единственото, което ще се промени, е, че бюджетът ще бъде общ и тогава всяка от главите на ламята ще гледа да придърпа по-голямо парче за себе си.

От друга страна, да съчетаеш спорт, информационно обезпечаване и артистични умения в една голяма образователна институция само по себе си е изкуство. Предлагам новата мегаструктура по изкуствата да издаде диплома №1 на този, който е предложил подобен тип обединение – този човек със сигурност има неудържимо въображение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg