Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Френски медии: Българските националисти искат да отменят изложба в Лувъра

Изданията цитират позицията на Българската православна църква, ВМРО и проф. Емануел Мутафов от БАН

През лятото България трябваше да представи в Лувъра изложбата „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в отдела за ислямско изкуство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Френски медии: Българските националисти искат да отменят изложба в Лувъра

През лятото България трябваше да представи в Лувъра изложбата „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в отдела за ислямско изкуство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Българските националисти искат да отменят изложба в Лувъра“. С такова заглавие излезе френското издание „Л’експрес“ на 11 февруари, позовавайки се на агенция „Франс прес“. Темата е подета и от няколко по-малки издания, но отмяната на българската изложба в Лувъра не предизвиква толкова големи вълнения сред французите, както у нас.

Експозицията „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“, насрочена за лятото на 2020 г. в най-известния музей в света, предизвика разгорещен дебат в България. За Париж трябваше да пътуват икони, религиозни ръкописи, бижута и други предмети, датирани от периода на османското владичество, но Светият синод не даде благословията си за изнасянето на реликвите, тъй като френските организатори обещавали застраховка само на тяхна територия, а и смятат за недопустимо експонирането им в отдела за ислямско изкуство. БАН в лицето на проф. Емануел Мутафов също не прие намеренията на Лувъра да покаже 60 предмета от българския бит и религия в контекста на ислямското изкуство.

„Вероятно експозицията ще бъде отменена и ще бъде заменена с друга“, коментира пред френската агенция говорителка на Министерство на културата, като уточнява, че в момента се водят преговори с престижния музей.

В понеделник от министерството обясниха, че отменят българската изложба заради „позицията на Българската православна църква и реакциите сред обществото“.

„Франс прес“ цитира и националистическото крило в българския парламент, определило изложбата за „обидна“. ВМРО, коалиционен партньор на управляващата партия, описва като „подигравка“ и „обида“ изложба, която цели да подчертае „влиянието на исляма в християнството“, пише „Франс прес“. Всъщност в изказването си националистите говорят за „гавра“ и „провокация“.

„Да правиш изложба с предмети от България със заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)“, но с идеята това да бъде представено през призмата на „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи, е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за влиянието на Мария Антоанета върху народното творчество на Третото съсловие и „взаимодействието“ ѝ при написването на „Декларацията за правата на човека и гражданина“ във Франция през XVIII век. Гаврата е налице и в двата случая“, казва пред „Дарикнюз“ народния представител Александър Сиди още на 7 февруари.

По-рано същия ден Вежди Рашидов, бивш министър на културата и настоящ председател на Комисията за медии и култура в парламента, обяви пред БНТ, че заминава за Париж, за да разговаря с директора на Лувъра Жан-Люк Мартинес:

„Омръзна ми да изпирам кирливите ризи на тоя и оня“.

„Дневник“ обаче представи документи, че самият Рашидов като министър е подписал споразумения къде ще се експонират българските изложби, гостуващи в Лувъра, още през 2012 г. и после през 2016 г. в споразумения.

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ: АЗ НАПРАВИХ БОИЛ БАНОВ МИНИСТЪР

„Франс прес“ припомня думите на проф. Емануел Мутафов, директора на Института по изследване на изкуствата към БАН, от 11 февруари пред Би Ти Ви:

„Влиянията на исляма над християнството в България са индиректни, спорадични и ограничени“.

В такъв случай е напълно погрешно това да е основната теза на експозицията в Лувъра, разяснява той.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg