Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Френски медии: Българските националисти искат да отменят изложба в Лувъра

Изданията цитират позицията на Българската православна църква, ВМРО и проф. Емануел Мутафов от БАН

През лятото България трябваше да представи в Лувъра изложбата „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в отдела за ислямско изкуство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Френски медии: Българските националисти искат да отменят изложба в Лувъра

През лятото България трябваше да представи в Лувъра изложбата „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“ в отдела за ислямско изкуство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Българските националисти искат да отменят изложба в Лувъра“. С такова заглавие излезе френското издание „Л’експрес“ на 11 февруари, позовавайки се на агенция „Франс прес“. Темата е подета и от няколко по-малки издания, но отмяната на българската изложба в Лувъра не предизвиква толкова големи вълнения сред французите, както у нас.

Експозицията „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“, насрочена за лятото на 2020 г. в най-известния музей в света, предизвика разгорещен дебат в България. За Париж трябваше да пътуват икони, религиозни ръкописи, бижута и други предмети, датирани от периода на османското владичество, но Светият синод не даде благословията си за изнасянето на реликвите, тъй като френските организатори обещавали застраховка само на тяхна територия, а и смятат за недопустимо експонирането им в отдела за ислямско изкуство. БАН в лицето на проф. Емануел Мутафов също не прие намеренията на Лувъра да покаже 60 предмета от българския бит и религия в контекста на ислямското изкуство.

„Вероятно експозицията ще бъде отменена и ще бъде заменена с друга“, коментира пред френската агенция говорителка на Министерство на културата, като уточнява, че в момента се водят преговори с престижния музей.

В понеделник от министерството обясниха, че отменят българската изложба заради „позицията на Българската православна църква и реакциите сред обществото“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Франс прес“ цитира и националистическото крило в българския парламент, определило изложбата за „обидна“. ВМРО, коалиционен партньор на управляващата партия, описва като „подигравка“ и „обида“ изложба, която цели да подчертае „влиянието на исляма в християнството“, пише „Франс прес“. Всъщност в изказването си националистите говорят за „гавра“ и „провокация“.

„Да правиш изложба с предмети от България със заглавие „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)“, но с идеята това да бъде представено през призмата на „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи, е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за влиянието на Мария Антоанета върху народното творчество на Третото съсловие и „взаимодействието“ ѝ при написването на „Декларацията за правата на човека и гражданина“ във Франция през XVIII век. Гаврата е налице и в двата случая“, казва пред „Дарикнюз“ народния представител Александър Сиди още на 7 февруари.

По-рано същия ден Вежди Рашидов, бивш министър на културата и настоящ председател на Комисията за медии и култура в парламента, обяви пред БНТ, че заминава за Париж, за да разговаря с директора на Лувъра Жан-Люк Мартинес:

„Омръзна ми да изпирам кирливите ризи на тоя и оня“.

„Дневник“ обаче представи документи, че самият Рашидов като министър е подписал споразумения къде ще се експонират българските изложби, гостуващи в Лувъра, още през 2012 г. и после през 2016 г. в споразумения.

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ: АЗ НАПРАВИХ БОИЛ БАНОВ МИНИСТЪР

„Франс прес“ припомня думите на проф. Емануел Мутафов, директора на Института по изследване на изкуствата към БАН, от 11 февруари пред Би Ти Ви:

„Влиянията на исляма над християнството в България са индиректни, спорадични и ограничени“.

В такъв случай е напълно погрешно това да е основната теза на експозицията в Лувъра, разяснява той.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3