VivaPay

Гледаме Райна Кабаиванска в една от най-големите ѝ роли

БНТ2 излъчва „Адриана Лекуврьор“ със знаменит състав

Райна Кабаиванска и Румен Дойков в операта „Адриана Лекуврьор“. Снимка: БНТ - Гледаме Райна Кабаиванска в една от най-големите ѝ роли

Райна Кабаиванска и Румен Дойков в операта „Адриана Лекуврьор“. Снимка: БНТ

Райна Кабаиванска в една от най-големите роли в кариерата ѝ – на Адриана Лекуврьор, ще излъчи БНТ2 в запис на едноименната опера на 10 май, неделя, от 20 ч. Спектакълът е на Софийската опера, заснет през 1988 г.

На сопраното партнира друга голяма българска оперна певица – Александрина Милчева, в образа на принцеса Де Буйон. В главните мъжки роли са Румен Дойков и Емил Угринов. Операта на Франческо Чилеа режисира Петър Щърбанов, диригент е Борис Хинчев.

Адриана Лекуврьор се превръща в една от марковите роли на Кабаиванска, която я изпраща на световните сцени и води до творческо партньорство с някои от най-популярните диригенти на съвремието ни. Като „единствената и най-голяма Адриана“ я определя Даниел Орен, с когото българката представя операта на сцените на големите театри в Италия.

Чилеа създава „Адриана Лекуврьор“ през 1902 г. Премиерата на произведението е в „Театро Лирико” с Енрико Карузо в ролята на граф Маурицио. Либретото на Артуро Колаути използва мелодрамата на Йожен Скриб, която пресъздава обречената любов на френската театрална дива Адриана Лекуврьор (1692–1730), поставяйки въпроса възможен ли е истинският живот на артиста извън сцената. След блестящата премиера започва дългият живот на това заглавие, което носи на автора си слава по цял свят.

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg