Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Гледаме Райна Кабаиванска в една от най-големите ѝ роли

БНТ2 излъчва „Адриана Лекуврьор“ със знаменит състав

Райна Кабаиванска и Румен Дойков в операта „Адриана Лекуврьор“. Снимка: БНТ - Гледаме Райна Кабаиванска в една от най-големите ѝ роли

Райна Кабаиванска и Румен Дойков в операта „Адриана Лекуврьор“. Снимка: БНТ

Райна Кабаиванска в една от най-големите роли в кариерата ѝ – на Адриана Лекуврьор, ще излъчи БНТ2 в запис на едноименната опера на 10 май, неделя, от 20 ч. Спектакълът е на Софийската опера, заснет през 1988 г.

На сопраното партнира друга голяма българска оперна певица – Александрина Милчева, в образа на принцеса Де Буйон. В главните мъжки роли са Румен Дойков и Емил Угринов. Операта на Франческо Чилеа режисира Петър Щърбанов, диригент е Борис Хинчев.

Адриана Лекуврьор се превръща в една от марковите роли на Кабаиванска, която я изпраща на световните сцени и води до творческо партньорство с някои от най-популярните диригенти на съвремието ни. Като „единствената и най-голяма Адриана“ я определя Даниел Орен, с когото българката представя операта на сцените на големите театри в Италия.

Чилеа създава „Адриана Лекуврьор“ през 1902 г. Премиерата на произведението е в „Театро Лирико” с Енрико Карузо в ролята на граф Маурицио. Либретото на Артуро Колаути използва мелодрамата на Йожен Скриб, която пресъздава обречената любов на френската театрална дива Адриана Лекуврьор (1692–1730), поставяйки въпроса възможен ли е истинският живот на артиста извън сцената. След блестящата премиера започва дългият живот на това заглавие, което носи на автора си слава по цял свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах