Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Граница” на Капка Касабова – книга на годината в Шотландия

Най-престижното литературно отличие в страната се финансира от Националната лотария

„Ако има книга за нашето време, това е „Граница“, обосновава решението си журито за наградата на Капка Касабова. Снимка: Личен архив - „Граница” на Капка Касабова – книга на годината в Шотландия

„Ако има книга за нашето време, това е „Граница“, обосновава решението си журито за наградата на Капка Касабова. Снимка: Личен архив

„Граница” на Капка Касабова е обявена за шотландската Книга на годината, след като първо спечели предварителния приз в раздела за нехудожествена литература. Авторката получава наградата „Салтайър” за 2017 г., съобщава официалният сайт на Обществото „Салтайър”.

„Ако има книга за нашето време, това е „Граница”. Тя се задълбочава в истории за времето, когато линиите, разделящи страните по картата, още веднъж се втвърдяват след размразяването от края на Студената война. Книгата е навременна, но стои и извън времето, а Касабова – поетеса и авторка на пътеписи – смесва уменията си, за да изтъче нещо действително магическо и, за съжаление, напълно необходимо”, отбелязва журито.

Наградите „Салтайър”, връчвани от едноименното общество, се ползват с подкрепата на Националната лотария на Шотландия и са най-престижното литературно отличие в страната. Категориите, в които предварително са отличени най-важните книги за годината, са общо шест. „Граница” на Касабова получава високото отличие, за което са се състезавали автори като Мишел Фейбър, спечелил наградата за 2015 г. Финансовото измерение на приза е относително невисоко – премията на българката възлиза на 5 хил. паунда.

Фантастико

Ценното в тази награда е фактът, че тя идва в момента, когато Великобритания и в частност Шотландия трябва да реши въпроса за собствените си граници, а книгата засяга темата за граничното пространство в другия край на Европа – у нас.

Книгата е издадена на български език от „Жанет 45“.

Вижте още: „ГАРДИЪН“ ЗА БЪЛГАРКА В ПИКА НА ДНЕШНИТЕ СТРАХОВЕ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах