Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Граница” на Капка Касабова – книга на годината в Шотландия

Най-престижното литературно отличие в страната се финансира от Националната лотария

„Ако има книга за нашето време, това е „Граница“, обосновава решението си журито за наградата на Капка Касабова. Снимка: Личен архив - „Граница” на Капка Касабова – книга на годината в Шотландия

„Ако има книга за нашето време, това е „Граница“, обосновава решението си журито за наградата на Капка Касабова. Снимка: Личен архив

„Граница” на Капка Касабова е обявена за шотландската Книга на годината, след като първо спечели предварителния приз в раздела за нехудожествена литература. Авторката получава наградата „Салтайър” за 2017 г., съобщава официалният сайт на Обществото „Салтайър”.

„Ако има книга за нашето време, това е „Граница”. Тя се задълбочава в истории за времето, когато линиите, разделящи страните по картата, още веднъж се втвърдяват след размразяването от края на Студената война. Книгата е навременна, но стои и извън времето, а Касабова – поетеса и авторка на пътеписи – смесва уменията си, за да изтъче нещо действително магическо и, за съжаление, напълно необходимо”, отбелязва журито.

Наградите „Салтайър”, връчвани от едноименното общество, се ползват с подкрепата на Националната лотария на Шотландия и са най-престижното литературно отличие в страната. Категориите, в които предварително са отличени най-важните книги за годината, са общо шест. „Граница” на Касабова получава високото отличие, за което са се състезавали автори като Мишел Фейбър, спечелил наградата за 2015 г. Финансовото измерение на приза е относително невисоко – премията на българката възлиза на 5 хил. паунда.

Ценното в тази награда е фактът, че тя идва в момента, когато Великобритания и в частност Шотландия трябва да реши въпроса за собствените си граници, а книгата засяга темата за граничното пространство в другия край на Европа – у нас.

Книгата е издадена на български език от „Жанет 45“.

Вижте още: „ГАРДИЪН“ ЗА БЪЛГАРКА В ПИКА НА ДНЕШНИТЕ СТРАХОВЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах