Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Храм от времето на фараона-воин Тутмос намерен под вода

Светилището е на 3400 години, открито е от иманяри

Храмът се намира под къща в град Бадрашим в делтата на река Нил. - Храм от времето на фараона-воин Тутмос намерен под вода

Храмът се намира под къща в град Бадрашим в делтата на река Нил.

Иманяри в Египет са открили подводен храм на 3400 години, погребан под къща в делтата на река Нил. Светилището се намира на 40 км от Кайро в град Бадрашим и датира от времето на фараона Тутмос III – един от най-великите царе-воини на Египет, пише английският в. „Телеграф“.

От Министерството на антиките в Кайро заявиха, че екип от експерти вече е започнал разкопки на мястото. Седем мъже са се натъкнали на храма под водата след изкоп на 9 метра дълбочина. „Откривателите“ на древното съоръжение са задържани за кратко, но след това освободени, тъй като мястото, на което са копали, не е част о територия, обявена за културно наследство. Местните власти са отцепили района и са направили спешно претърсване за скрити находки.

Дотук археолозите са открили седем каменни стели, няколко основи на колони и статуи, изработени от розов гранит, съобщи министърът на антиките Махмуд ал-Дамати. Учените твърдят, че надписите по стените на храма може да разкрият нови данни за царството на Тутмос III.

Древните египтяни някога са определяли своите храмове като „къщи на вечността“ или „имения на милиони години“, защото много от светилищата са изградени от камък и има малка вероятност да рухнат без насилие.

В последно време се наблюдава истински бум в продажбите на антики от Египет в аукционните къщи по света. Някои артефакти се предлагат дори в иБей. Причина за това е вакуумът в сигурността след падането на бившия диктатор Хосни Мубарак, което постави под заплаха много археологически обекти в Египет. Много от тях останаха без охрана, което веднага привлече иманярите. Сателитни снимки показват около 10 000 новоизкопани кратери из археологически обекти в страната. На някои места организирани банди са използвали динамит и булдозери, за да извадят антиките, и често набезите им са охранявани от тежко въоръжени гардове.

През септември миналата година египетското правителство създаде отдел, чиято работа е да проучи опустошените от иманярите обекти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90