Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Искат ли българите паметник на Кристо?

Лъчезар Бояджиев пита какъв да е монументът на най-прославения ни по света художник и показва своя проект - Явашев на кон върху Триумфалната арка

Визуализация на паметник на Кристо с един от върховете, покорени в кариерата му - Триумфалната арка в Париж. Снимка: Галерия „Сариева“ - Искат ли българите паметник на Кристо?

Визуализация на паметник на Кристо с един от върховете, покорени в кариерата му - Триумфалната арка в Париж. Снимка: Галерия „Сариева“

Поредица от инициативи започват в Пловдив с цел да се установи дали българското общество е зряло дотолкова, че да позволи паметник на Кристо редом до фигурите от миналото ни. Началото на изложбата „Кристо за начинаещи“ е на 5 август, петък, в пловдивската галерия „Сариева“ с едноименния проект на художника Лъчезар Бояджиев. Той ще представи една фантазия – макет за паметник на Кристо, отваряйки пространство за дебат по въпроси за миналото и бъдещето в културата.

В продължение на 4 месеца Бояджиев ще се фокусира върху изкуството в обществена среда, обхващайки много и различни инициативи, свързани с творчеството на Кристо и Жан-Клод. В програмата се предвиждат както излагането на макети и визуализации, така и тяхното активиране в обществената среда – градска, медийна и виртуална, през съучастието на граждани и артисти. Паралелни изложби, акции и лекции, ще обсъждат безкрайните възможности на изкуството да създава условия за случване на бъдещето през критичния поглед към миналото. Проектът на Лъчезар Бояджиев, Галерия „Сариева“ и Фондация „Отворени изкуства“ ще гради среда, в която се случва един споделен процес на фантазиране.

„В нашата страна, както и навсякъде из Балканите, за добро и/или за лошо вековната ни история е не само повсеместно жива и оспорвана, но и постоянно произвежда повече житейска реалност, отколкото можем да понесем – коментира Бояджиев. – А ние се правим, че не забелязваме своята хаотична виталност, живеем тук и сега, като че ли това е винаги и навсякъде. Героите на вековните процеси или вече имат паметници с височина от 5 до 15 метра, или постоянно се обсъждат проекти за подобни кумири на безвъзвратно отминалото минало.

А какво ще стане, ако към дебата за насищането на публичното пространство в нашите градове с паметници на исторически герои, се добавят и героите на изкуството от модерната и съвременната епоха? Колко големи да са те, и къде да им отредим място – където са живели, или където ще направи впечатление и за нас, и за туристите? Дали да са на 10, 15, 20 метра височина? А каква стилистика трябва да търсим от художниците-автори на конкуриращите се визии?”

Ако на героите от миналото отделяме подобни високи паметници на централни места в градовете, къде е мястото на хората, променили завинаги облика на съвременното изкуство, пита Лъчезар Бояджиев с проекта си. Снимка: галерия „Сариева“

С „Кристо за начинаещи“ Лъчезар Бояджиев повдига тези въпроси, разработвайки за първи път проект като художник, а не като критик, теоретик, лектор и историк на изкуството на Кристо и Жан-Клод. Според него тяхната смърт прави от всички нас, които се интересуваме от делото им, начинаещи. Новото начало поставя нови въпроси за живота на изкуството след смъртта на автора, за активирането на наученото тук и сега, за набавянето на ресурс и „проучвателен мандат“, споделен между художник, галерист, публика, медии, град.

Откриването на изложбата е от 17 ч. при свободен ход и не изисква покана.

Следващото събитието от програмата ще се състои на 6 август между 10,30 и 12,30 ч., когато на различни локации в Пловдив ще се проведе лекционен тур с Лъчезар Бояджиев. Сборният пункт е в „artnewscafe“ в 10,30 ч.

Макет на Лъчезар Бояджиев на паметник на Кристо. Снимка: Галерия „Сариева“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg