Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Изповедта на Вал Килмър – загубил гласа си в битка с рака

Документалният филм „Вал“ - интимен портрет на човек, отдаден на създаването на изкуство както може

След операцията говорът на Вал Килмър е затруднен. Снимка: „Амазон студиос“ - Изповедта на Вал Килмър – загубил гласа си в битка с рака

След операцията говорът на Вал Килмър е затруднен. Снимка: „Амазон студиос“

Вал Килмър през очите на Вал Килмър представя новият биографичен филм за актьора, с прожекция на 7 юли в Кан. „Вал“, продуциран от „Амазон студиос“ и разпространяван от А24, дебютира в програма „Премиери“, тоест не се бори за „Златна палма“. Тази година фестивалът в Кан има силна документална програма, но ще бъде странно „Вал“ да бъде подминат от Американската филмова академия, отбелязва „Холивуд Рипортър“.

Филмът е режисьорски дебют на специалистите по монтажа Тинг Пу и Лео Скот, но голяма част от материала във „Вал“ е заснета от самия Килмър (който е и продуцент). Десетки видеа на актьора с камера в ръка, снимани в продължение на десетилетия, са комбинирани с кадри от днешното му „аз“ – 61-годишен човек, преборил рака на гърлото, но загубил в битката гласа си. След прекарана трахеотомия, Килмър има затруднение с говора заради поставена канюла и субтитри придружават изказванията му.

Както предполага и заглавието, „Вал“ е разказ от първо лице, в който думите на актьора са предадени от сина му Джак. Това е интимен портрет, представящ многото страни на Килмър – филмова звезда, актьор на Метода*, артист, сценарист, шегаджия, горд баща и онова, заради което се ражда този филм – оператор. Актьорът заснема живота си вкъщи и на работа от десетилетия и грижливо пази записите, колкото и ненужни да изглеждат – видеа за кастинги, домашни филми от детството му, кадри от сватбата му с Джоан Уоли, поглед към снимачната площадка на „Slab Boys“ заедно с младите Шон Пен и Кевин Бейкън.

Много преди да се превърне във всеобща практика, Килмър сам заснема записите за кастинги, които по-късно изпраща на Стенли Кубрик и Мартин Скорсезе. Тези опити не му носят така желаните роли в „Пълно бойно снаряжение“, нито в „Добри момчета“, но когато става дума за ролята на Джим Морисън в „The Doors“, „да не играя Джим не беше вариант“, споделя актьорът. Фанатичното му отдаване на ролята превръща живота на съпругата му в „пълен ад“ и Уоли се развежда с него няколко години по-късно, но това остава една от най-иконичните роли в биографията му.

Предвид статута му на влиятелна фигура в попкултурата – като Айсмен в „Топ Гън“, Морисън в „The Doors“, Док Холидей в „Тумбстоун“, Ник Ривърс в „Строго секретно“ и Човекът прилеп в „Батман завинаги“ – документалните кадри са изумителни със своята откровеност. Килмър споделя, че винаги е искал да разкаже историята за любовта си към актьорството и изкуството да влизаш в кожата на другите. Страстта му към седмото изкуство започва в детството му и го отвежда в „Джулиард“ още в тийнейджърските му години – най-младият ученик в актьорската програма на учебното заведение по това време.

От там насетне историята се развива хронологично и представя най-ярките моменти от живота на Килмър – смъртта на по-малкия му брат, десетки събития с фенове, раздаване на автографи, блясък на червения килим, слуховете, разпространявани в Холивуд, че с него се работи „трудно“, отдаването му на визуалните изкуства след операцията…

„Режисьорите успяват да постигнат нещо чудесно – филм, който е жив и динамичен, подходящ портрет на човек, отдаден на това да създава изкуство както може“, пише Шери Линдън, кореспондентката на „Холивуд Рипортър“ в Кан.

„Вал“ ще бъде достъпен за широката публика в платформата на „Амазон“, премиерата онлайн е на 6 август.

 


* Method acting, наричан просто Метод, представлява серия от актьорски упражнения и репетиционни техники, целящи да насърчат искрена емоция от актьорите чрез установяването на връзка с персонажите им и осъзнаване на мотивацията им – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90