Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как да гледаме изкуството на Кристо с разбиране

Поредица от събития у нас, вдъхновени от опаковането на Триумфалната арка в Париж (снимки)

Започна опаковането на Триумфалната арка в Париж - последният проект на Кристо и Жан-Клод, който ще бъде открит на 18 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Как да гледаме изкуството на Кристо с разбиране

Започна опаковането на Триумфалната арка в Париж - последният проект на Кристо и Жан-Клод, който ще бъде открит на 18 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три изложби у нас ще отбележат творчеството и наследството на Кристо и Жан-Клод в месеца, в който предстои да бъде реализиран посмъртно проектът по опаковането на Триумфалната арка (18 септември – 3 октомври). За ценителите на съвременното изкуство, които няма да имат възможност да посетят френската столица между 18 септември и 3 октомври, Столична община организира поредица от събития, посветени на арт тандема. Между тях има и лекции със специалисти, които ще им дадат гледна точка, за да погледнат от друг ъгъл изкуството на артистичната двойка.

Освен фотографската изложба „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ с кадри на Волфганг Фолц, която ще бъде открита на 8 септември в Софийската градска галерия, предстоят още изложби, специални издания, лекции, филми и образователна програма.

Кристо и Жан-Клод в ателието им. Снимка: Волфганг Фолц

Начало на проекта ще поставят две експозиции на открито. От 2 до 15 септември в Градската градина ще бъдат представени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват хронологично творческото израстване на Кристо и Жан-Клод. Пана на същата тематика ще бъдат изложени и в градинката „Кристал“ от 7 до 24 септември.

Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата в Градската галерия. Специален акцент в програмата ще са лекциите на Софи Дюпле – главен куратор в центъра „Помпиду“, Матиас Коденберг – личен приятел на Кристо и Жан-Клод и изследовател на работата им, както и на художника Лъчезар Бояджиев.

Вижте още: ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА КРИСТО И ЖАН-КЛОД В ИЗКУСТВОТО СЪБРАНИ В ИЗЛОЖБА

Събития, насочени към аудитория на различни възрасти, са включени в културно-образователната програма „Гледане с разбиране“. Организирана от фондация „Изкуство – Дела и документи“ в партньорство с Гьоте институт и Детска архитектурна работилница, целта ѝ е да скъси дистанцията с публиката, да представи на достъпен език и да отвори диалог за творчеството на Кристо и Жан-Клод и връзката им с България. Програмата включва безплатни турове в изложбата на Волфганг Фолц в СГХГ, специализирани посещения за възрастни хора, детски архитектурни работилници, както и аудио перформативна разходка по пиеса на Мартина Новакова и Мигел Валентин. Всички активности в програмата целят да предложат нов тип изживяване на изкуството на Кристо и Жан-Клод.

Като част от програмата на Столичната община, Насимо – един от най-популярните български графити артисти, ще създаде мемориален стенопис, посветен на Кристо и Жан-Клод, върху фасадата на Софийската математическа гимназия.

Към инициативата ще се включи и фестивалът „Маster of Art“ (25 август – 12 септември), който на 10 септември планира прожекция на филм за двамата артисти. „Кристо в Париж“ (1990), документален разказ за един от най-популярните проекти на семейството – опаковането на „Пон Ньоф“ в Париж, ще бъде показан във „Виваком Артхол“ на „Оборище“ 5.

Кадри от процеса по опаковане на Триумфалната арка в Париж:

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС