СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Русия продаде на САЩ богатите земи на Аляска срещу злато

Митът, че е дадена „под наем”, който се разпространява в Русия днес, е несъстоятелен

Ледникът Джонс Хопкинс в южната част на Аляска. Снимка: ЕПА/НАСА/БГНЕС - Как Русия продаде на САЩ богатите земи на Аляска срещу злато

Ледникът Джонс Хопкинс в южната част на Аляска. Снимка: ЕПА/НАСА/БГНЕС

Точно преди 110 години, на 24 август 1912 г., Аляска официално става територия на САЩ. Почти 50 години преди това тя е „отстъпена” от Русия на Щатите срещу солидна сума в злато. Формулировката „отстъпена” подхранва упорития мит в днешна Русия, че е дадена временно под наем. Всъщност сделката е категорична – става дума за предаване на територия в чуждо владение срещу заплащане и няма никакви юридически основания за връщането ѝ на Русия.

Историята за това как Аляска става американска е интересна и дълга.

Европейците научават за съществуването на Аляска едва през ХVІІІ век благодарение на експедицията на Семьон Дежньов (руски пътешественик-изследовател, търговец на кожи и първият европейски мореплавател, който минава през Беринговия проток през 1648 г.). Постепенно на северната територия започват да се строят руски селища, чиито жители се прехранват основно чрез морски риболов. През 1840 г. руският планински инженер Пьотр Дорошин открива находища на злато в Аляска. Това засилва апетитите на Великобритания, която се надява да поеме контрола върху територията. По това време кралството е във враждебни отношения с Руската империя. Трудността да се защитават толкова отдалечени територии кара руските владетели да се замислят върху възможността да привлекат съюзник – вече независимите Съединени американски щати, които също враждуват с Великобритания.

В този исторически момент Русия и САЩ са в изключително топли отношения. Границата им, пресичаща Аляска, е мирна.

Пръв за продажбата на Аляска на САЩ започва да говори генерал-губернаторът на Източен Сибир Николай Муравьов-Амурски през 1853 г. по време на управлението на император Николай І. По време на Кримската война Британия, която се стреми към господство в Тихия океан, изпраща флот с морска пехота до града пристанище Петропавловск-Камчатски. Петропавловската отбрана е едно от най-значимите сражения по време на Кримската война. Но макар че руските войски успяват да удържат, става ясно, че стълкновенията на руската територия на американския континент ще продължат. Правителството на САЩ, което се опасява, че Великобритания може да окупира Аляска, предлага сделка на Русия за временно отстъпване на територията за срок от 3 години. Тази сделка обаче не се осъществява, защото Русия успява да се договори с британската компания от залива Хъдсън.

По-късно въпросът за продажбата на Аляска е повдигнат отново от по-малкия брат на императора, княз Константин Николаевич, в преписка с министъра на външните работи на Русия Александър Горчаков, който поддържа идеята. През декември 1866 г. се състои среща, на която присъстват императорът и неговия брат, министрите на финансите и на морските територии и руския посланик във Вашингтон Едуард фон Штьокл. Участниците в срещата одобряват идеята Аляска да бъде „отстъпена” на САЩ. Това е формулировката, която използват. САЩ трябвало да получат Аляска и прилежащите ѝ острови – общата им площ е около 1 519 000 кв. м. Заплащането трябвало да бъде не по-малко от 5 милиона долара в злато. Условията били приемливи за американското правителство и на 30 март 1867 г. бил подписан договорът за продажба на Аляска срещу 7,2 милиона златни долара. Средствата били употребени за строителство на железопътни линии в Рязанска област.

Възмущението в Русия било сериозно. Петербургският вестник „Голос” през 1868 г. пише:

„Продажбата на безценица на Аляска на американците е позор и забвение на паметта на нашите първопроходци.”

И до днес Денят на Аляска в САЩ се отбелязва на 18 октомври. Това е датата, на която през 1867 г. се състои официалната церемония по предаването на Аляска на Съединените американски щати. В столицата на северната територия – тогава Новоархангелск, днес Ситка, след изчитане на договора и салют с 42 изстрела, флагът на Русия бил свален и било вдигнато американското знаме. В самия американски щат Аляска официален празник е 30 март, денят на подписване на договора. Този ден се нарича Денят на Сюард – на името на американския държавен секретар, който най-активно работи за покупката на територията.

Името „Аляска” се появява по времето, когато американският Сенат трябва да ратифицира договора за покупката. Сенатор Чарлз Съмнър в своята реч, с която защитава получаването на нови територии, следвайки традициите на коренното население на Алеутските острови, им дава ново име – Аляска, тоест „Голяма земя”.

През 1884 г. Аляска получава статут на окръг в САЩ, а през 1912 г. на 24 август официално е обявена за територия на САЩ. През 1959 г. става 49-ият американски щат.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС