Какво би казал Тодор Живков, ако беше Бойко Борисов

Двуезична фотографска книга съчетава снимки на Живков с цитати на Борисов

Тоталитарният лидер Тодор Живков в кадър от книгата „Чупи, реже, полива“. Снимка: БТА - Какво би казал Тодор Живков, ако беше Бойко Борисов

Тоталитарният лидер Тодор Живков в кадър от книгата „Чупи, реже, полива“. Снимка: БТА

Ако сте любител на мемета във Фейсбук, в които се сравняват Тодор Живков и Бойко Борисов, тази книга е за вас. Изчезващите бързо в дебрите на интернет остроумни сравнения между двамата са събрани по различен и много креативен начин в двуезичната фотокнига на Никола Михов „Чупи, реже, полива“. В нея са съчетани архивни снимки от парадната страна на социализма, ръководен от Тодор Живков, с цитати от изказвания на премиера на демократична България Бойко Борисов. Вкарани в нов контекст и осъвременени с ново значение, хрониките от близкото минало намекват, че прословутата фраза „Историята се повтаря като фарс“ вероятно има основание.

„Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков, запечатани върху фотографската лента. Ритуалът застава между Вожда и народа, който гледа мило, в захлас. Ритуалът е спойката, лепилото на традицията (по метафората на хърватската писателка Дубравка Угрешич). Ритуалът разделя, но и събира Вожда и народа. Народ, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард“, гласи анонсът за „Чупи, реже, полива“ на Ирина Недева.

Това не е историческа книга, нито илюстрация на съвремието, а опит за поглед извън хронологията, за търсене на паралели между личности и длъжности, независимо в какъв етап на развитието си се намира държавата. Това е обединяващ поглед за обществото, фокусиране върху есенцията, обикновено разпиляна между временни политически страсти.

Снимка: БТА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица международни изложби и фестивали, между които: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Международни фотографски срещи — Rencontres d’Arles в Арл, Франция (2017) и Фестивал за млада европейска фотография — Circulation(s) в Париж (2015).

Първата му фотокнига „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. „Жанет 45“, 2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year“ на „British Journal of Photography“. Тя е част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея „Тейт Модърн“. За работата си по проекта Никола е номиниран за Deutsche Börse Photography Foundation Prize (2014). Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.

Снимка: БТА

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах