Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Какво би казал Тодор Живков, ако беше Бойко Борисов

Двуезична фотографска книга съчетава снимки на Живков с цитати на Борисов

Тоталитарният лидер Тодор Живков в кадър от книгата „Чупи, реже, полива“. Снимка: БТА - Какво би казал Тодор Живков, ако беше Бойко Борисов

Тоталитарният лидер Тодор Живков в кадър от книгата „Чупи, реже, полива“. Снимка: БТА

Ако сте любител на мемета във Фейсбук, в които се сравняват Тодор Живков и Бойко Борисов, тази книга е за вас. Изчезващите бързо в дебрите на интернет остроумни сравнения между двамата са събрани по различен и много креативен начин в двуезичната фотокнига на Никола Михов „Чупи, реже, полива“. В нея са съчетани архивни снимки от парадната страна на социализма, ръководен от Тодор Живков, с цитати от изказвания на премиера на демократична България Бойко Борисов. Вкарани в нов контекст и осъвременени с ново значение, хрониките от близкото минало намекват, че прословутата фраза „Историята се повтаря като фарс“ вероятно има основание.

„Цитатите от Бойко Борисов уплътняват действията на Тодор Живков, запечатани върху фотографската лента. Ритуалът застава между Вожда и народа, който гледа мило, в захлас. Ритуалът е спойката, лепилото на традицията (по метафората на хърватската писателка Дубравка Угрешич). Ритуалът разделя, но и събира Вожда и народа. Народ, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард“, гласи анонсът за „Чупи, реже, полива“ на Ирина Недева.

Това не е историческа книга, нито илюстрация на съвремието, а опит за поглед извън хронологията, за търсене на паралели между личности и длъжности, независимо в какъв етап на развитието си се намира държавата. Това е обединяващ поглед за обществото, фокусиране върху есенцията, обикновено разпиляна между временни политически страсти.

Снимка: БТА

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участва в редица международни изложби и фестивали, между които: Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018), Международни фотографски срещи — Rencontres d’Arles в Арл, Франция (2017) и Фестивал за млада европейска фотография — Circulation(s) в Париж (2015).

Първата му фотокнига „Forget Your Past – монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. „Жанет 45“, 2012) е включена в селекцията „The Best Photobooks of the Year“ на „British Journal of Photography“. Тя е част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея „Тейт Модърн“. За работата си по проекта Никола е номиниран за Deutsche Börse Photography Foundation Prize (2014). Втората му книга „Hello and Welcome to Paris” (2016) е номинирана за наградата Kassel Dummy Award (2016) на Фестивала за фотокниги в Касел, Германия.

Снимка: БТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg