Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Калин Вельов, вече депутат: Няма да изоставя ГЕРБ в труден момент

Хората от културата трябва да подкрепят всяка възможност да имат свой представител във властта, независимо от коя политическа сила е, казва музикантът

Калин Вельов няма да се стреми да бъде обединител на сектора, защото „не е възможно да обединиш хора, които не искат да бъдат обединени”. Снимка: Личен архив/Фейсбук - Калин Вельов, вече депутат: Няма да изоставя ГЕРБ в труден момент

Калин Вельов няма да се стреми да бъде обединител на сектора, защото „не е възможно да обединиш хора, които не искат да бъдат обединени”. Снимка: Личен архив/Фейсбук

Човек от културата – Калин Вельов, става депутат от ГЕРБ, стана ясно днес, след като депутатката Джема Грозданова подаде оставка. Пред „Площад Славейков” музикантът обясни, че приема предизвикателството – особено в такива сложни времена. Ако правителството довърши своя мандат, изпълнителят ще бъде депутат само 8 месеца.

Роден през 1973 г., Калин Вельов става барабанист още 10-годишен в детската група „Пим-пам” с ръководител Борис Карадимчев. По-късно е един от създателите на група „Акага”. Известно време е барабанист при Слави Трифонов. В момента има самостоятелна музикална кариера.

Влизането му в парламента е продиктувано от факта, че е привърженик на ГЕРБ от дълги години и държи на лоялността и заявената си вече позиция. Смята, че точно когато пред България и света се очертават сериозни изпитания – коронавирус, икономическа криза – не е време за разделение.

„Съгласен съм с много от упреците, допускани са грешки”, сподели музикантът, но добави, че промяната трябва да се случи на избори през март.

По отношение на културата, чийто представител ще бъде той като депутат, Калин Вельов не вярва, че може да задава сам посоки и да налага определени решения. Според него секторът е изключително разединен, а това създава допълнителни проблеми.

„Би трябвало хората от сектора да подкрепят всяка възможност да имат свой представител във властта, независимо от коя политическа сила е той”, заяви Вельов и добави: „Вместо това артистите във властта биват оплювани от собствените си хора”.

Музикантът вижда твърде много индивидуализъм в културния сектор. Очаква и неизбежния хейт и оплюване в социалните мрежи, но не смята да чете мненията на колегите си за решението си да стане депутат. Няма и да се стреми да бъде обединител на сектора, защото „не е възможно да обединиш хора, които не искат да бъдат обединени”.

Личният му приоритет ще бъде да накара властта да започне да разпознава културата, да я превърне в основна тема, макар и да осъзнава, че разполага със сравнително кратък политически хоризонт.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90