Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кирил Петренко поема Берлинската филхармония

Руският диригент ще се изправи на мястото на сър Саймън Ратъл през 2018 г.

„Не мога да опиша с думи чувствата си – всичко от еуфория и страхотна радост до страхопочитание и отказ да повярвам“, заяви 43-годишният Петренко. - Кирил Петренко поема Берлинската филхармония

„Не мога да опиша с думи чувствата си – всичко от еуфория и страхотна радост до страхопочитание и отказ да повярвам“, заяви 43-годишният Петренко.

Кирил Петренко ще бъде новият главен диригент и артистичен директор на Берлинската филхармония. Той ще наследи сър Саймън Ратъл след напускането му през август 2018 г. Руснакът, който в момента е генерален музикален директор в Баварската държавна опера в Мюнхен, е избран с голямо мнозинство от членовете на филхармонията по време на тяхно съвещание в неделя.

Миналия месец музикантите за първи път опитаха да постигнат съгласие за това кой ще е следващият им ръководител – това се случи след 11 часа закрити дебати.

„Не мога да опиша с думи чувствата си – всичко от еуфория и страхотна радост до страхопочитание и отказ да повярвам – заяви 43-годишният Петренко. – Наясно съм с отговорността и високите очаквания към мен и ще направя всичко по силите си да съм стойностен диригент на този изключителен оркестър. Над всичко, все пак се надявам на много моменти артистично щастие в съвместното ни създаване на музика, които да са наградата за упоритата ни работа и да изпълнят животите ни като на артисти със смисъл.“

Сър Саймън Ратъл на свой ред каза, че уважава Кирил Петренко от години и е много щастлив, че точно той ще го наследи във Филхармонията. Ратъл обяви преди две години, че ще напусне Берлин, след като договорът му изтече през 2018 г. След това му предстои да стане музикален директор на Лондонския симфоничен оркестър.

Основана през 1882 г., Берлинската филхармония е имала едва трима главни диригенти през последните шест десетилетия – Херберт фон Караян (1954 – 1989), Клаудио Абадо (1989 – 2002) и Саймън Ратъл (2002 – 2015).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg