Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Китай забрани буквата „n“ (и след това отново я разреши)

Комунистическата партия в страната блокира търсенето в интернет на книгите „Животинската ферма“ и „1984“ на Оруел

Сувенири в Китай с изображения на политическите лидери Мао Дзедун и Си Дзинпин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Китай забрани буквата „n“ (и след това отново я разреши)

Сувенири в Китай с изображения на политическите лидери Мао Дзедун и Си Дзинпин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като стана ясно, че опитът на китайския президент Си Дзинпин да въведе законови промени, гарантиращи му президентския пост до живот се провали, китайската комунистическа партия забрани търсенето на определени фрази в интернет, както и двете антиутопии на Оруел „Животинска ферма“ и „1984“, съобщава „Гардиън“.

Дали комунистите намират злополучната съгласна „n“ от латинската азбука за нетърпима и подриваща и затова блокираха за една седмица употребата ѝ в мрежата, заедно с още няколко фрази, които няма да могат да се въвеждат в търсачките?

Сред забранените думи и словосъчетания са „десет хиляди години“ (което в Китай може да сe използва и като възклицание „Да живее!“ , „не съм съгласен“, „Си Дзeдун“ (хибридно име, образувано от съчетанието на малкото име на Си Дзинпин и фамилията на диктатора Мао Дзедун), „безсрамен“, „доживотен“, „култ към личността“, „емигрирам“, „безсмъртие“, името на Юен Шъкай (военен диктатор, опитал  да възстанови монархията).

Няма точна обосновка обаче защо и буквата „n“ е паднала жертва на цензурата. Една от най-правдоподобните теории предложи Виктор Меър, експерт по комунистическата страна от университета в Пенсилвания, който допуска, че управляващата партия се е притеснила от „n“ вероятно от страх, че латинската буква е математическия израз на „много“, n>2. По този начин „n“ може да означава много на брой мандати и пак да се обвърже с неуспешния опит на Дзинпин да остане на власт до края на живота си.

Други пък не търсят толкова дълбока символика в случилото се.

„Цензорите сигурно са решили, че цялото това съдържание е чувствително (бел. ред. – съдържание, подлежащо на цензура от свръхчувствителен диктатор) и след това са го включили в черния си списък, за да не може никой в Китай да публикува на подобни теми. Но се съмнявам, че са вложили много мисъл в решението и смятам, че буквата е просто временна жертва на прибързано решение“, изказва по-просто предположение човек под псевдонима Чарли Смит – един от създателите на сайт, който помага на потребителите в интернет да заобикалят цензурата, наложена от тоталитарната държава.

Накрая най-правилно се оказа предположението, че „n“ е случайна жертва на китайската комунистическа партия – защото малко след спирането ѝ от употреба, тя отново бе върната в мрежата.

Ясно е само, че драстичните мерки се предприемат, за да се ограничи критиката по посока на настоящия китайски президент Дзинпин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90