Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Кобилкина!

Наталия Кобилкина и нейната първа книга "69 съвета за секс" - Кобилкина!

Наталия Кобилкина и нейната първа книга "69 съвета за секс"

Знам. Да си признаеш, че си прочел(а) Кобилкина е по-подозрително от публично обсъждане на „50 нюанса сиво“ (абсолютно съм готова и за него).

Обаче ненавиждам плюенето, отричането или иронизирането по принцип, както и издигането на фалшиви кумири, какъвто е случаят с някои други хиперактивни авторки.

Поради което си платих чинно 15-те лв. и си прочетох Кобилкина в оригинал. Т.е. отредактирана. Всичките й 245 страници. Но не се кахърете. Първо, те са малки. Книжката е с един необичаен формат странички, с по 27 реда на тях. После, от тях 40-тина са нейни интервюта и тест какъв тип богиня си. Така че, не става дума за ницшеански опус.
Да се бъзикаш с и да подиграваш Кобилкина и нейната книга „Пътят на щастливата жена“ е като да се упражняваш по боксова круша, която е сложена тъкмо с тази цел. Какво удоволствие може да намери човек в това? Или пък ако измъчваш лузър, който по принцип си е архитип жертва? Не казвам, че тя е такава, напротив. Тъкмо обратното си е. И книгата й не е пълен боклук.

Дори открих няколко нови и нелоши идеи като храна за размисъл, от които най-много ме заинтересува „Триъгълникът на Карпман“. За това вероятно ще потърся повече.

Кобилкина има изключително позитивна и важна роля в българското общество в момента. Тя се занимава с нещо като масова просвета по полова култура и край нея, с възпитание на чувствата. Ако сте чели коментарите под статусите й, ще видите, че българската провинция, а вероятно и доста големи градове черпят вдъхновение, споделят страсти, обменят модели за поведение и се карат за креватни роли толкова ентусиазирано при всяка нейна провокация, че Кобилкина може да носи еднолична отговорност за разширяването на сексуалния репертоар на едно цяло поколение.

На всичкото отгоре тя го прави някак си автентично. Кобилкина не е глупава и ако работеше в по-голяма и космополитна среда, отдавна да е д-р Оз, звезда от женските телевизионни предавания, основен съдия във всички реалита и разбира се, тежък милионер. Според мен, тя ще го и постигне всичко това и съвсем скоро ще се премести от малкия ни гьол в по-голямо езеро, където ще се опита да стане едра щука. Затова да й се радваме, докато е с нас.

Но, нейсе. Да се върнем на книгата. На места е оставен неподправеният й българо-руски изказ и словоред, което доказва нейното несъмнено авторство.

Естествено, книгата е поток на съзнанието. Има параграфи… Какви праграфи, изречения, където едната теза директно се бие със следващата. На места Кобилкина може да бъде обявена за архифеминист, защото поддържа някои важни тези за силата и ролята на жената. Но те биват бързо и изключително успешно задушени от мантрата й, че за да постигне каквото й да е, жената трябва да боготвори, обгрижва, вдъхновява, мотивира, манипулира и прави всичко сексуално, каквото й падне наум на мъжа. Освен това има описания на едни такива объркващи упражнения и техники за прогрес, в които за да освободиш мъжа си от земните му тежести и грижи, правиш едни жестикулации, все едно му сваляш чорапогащник. Както и нещо с едно стъклено кълбо, където вкарваш и омраза, и любов… Объркващо е, да знаете.

Тази книга има един голям и основополагащ дефект: няма нужда Кобилкина толкова да теоретиризира, да чертае образи на гръцки митологични богини, пък ти да се чудиш коя си и защо.

Имам идея за авторката (илиза все по-успешната бизнесмашина, която вече се върти на пълна пара край нея): следващият й бестселър е готов. Няма нужда да се мъчи и да пише 100-тина малки странички.

Най-фамозното четиво на Кобилкина са статусите й във Фейсбук, в неподправения им и нередактиран вид. Т.е. да вземе пример от двама комерсиални играчи на българския книжен пазар и тутакси да си ги издаде като книга.

Имам и заглавието: „Кобилкина unplugged”. Книгата ще може да се ползва са самоучител, сексуална библия, кризисен справочник, при самозадоволяване, чак и за теглене на късметчета и при остър дефицит от гадателски услуги.

Все пак. И в тази има такива невероятни шедьоври, че сърце не ми дава да се удържа: Кобилкина ходила в Египет и открила низшата роля на жените в мюсюлманския свят. Заключава: „Ние, жените в европейските страни, дори не разбираме колко много имаме и каква свобода притежаваме… И това е голямо постижение, което дължим до голяма степен и на мъжете – те все пак са ни го позволили“.

И втори брилянт: разказва как клиентка й се оплаквала, че мъжа й искал да го гледа като кокершпаньол и да му повтаря, че е бог. Онази отказала. Мъжът я напуснал, намерил си друга, която го гледа като бог. Следва автентичната Кобилкина: „Докато оформях тази страница, погледнах към съпруга си много мило (имитирайки кокершпаньол) и го помолих да ми нареже плодове. Той с удоволствие го направи, а аз му казах, че е бог на плодовете. Той доволно се усмихна и попита искам ли още нещо“.

I rest my case.

И отивам да тренирам пред огледалото, въоръжена със снимка на кокершпаньол. Веднага.


Виолета Симеонова Станичич е бивш български журналист, която промени напълно кариерата си преди повече от 5 години, а повече от година работи и живее в чужбина. Тя публикува мненията си за различни книги на личната си Фейсбук-страница, както и в групата „Какво четеш“. Пускаме „рецензията“ й от Фейсбук с нейното съгласие, но с изричното уточнение, че това е личното й мнение, напълно безкористно забавление за свободното й време. То отразява личните й позиции и вкусове за приятелски кръг със същата чувствителност и няма никаква връзка с професията и институцията й. В плановете й за лятото, според Фейсбук, са дълго литературно „пътуване“ и рецензии на книгите на Петър Делчев, Иво Иванов, Радослав Парушев, последният Захари Карабашлиев и дори Наталия Кобилкина, измежду много други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg