Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Кой отрови радостта от успеха на Димитър Маринов?

Игра добре, но оскари за третостепенни роли не се раздават

Проблемът с Маринов, медиите и оскарите изобщо не е в знаменцето. Той има право да си го развява, където си ще. Снимка: Стопкадър от Кино Нова - Кой отрови радостта от успеха на Димитър Маринов?

Проблемът с Маринов, медиите и оскарите изобщо не е в знаменцето. Той има право да си го развява, където си ще. Снимка: Стопкадър от Кино Нова

Днес с изненада научих, че човек с висока интелигентност и богата култура, гледал „По света и у нас“ и разбрал, че Димитър Маринов наистина е спечелил „Оскар“. И се учудва защо го плюят толкова много…

Предупреждение! Следва ирония:

Браво, Каменаров, браво, Кошлуков, браво, БНТ, че вдъхнахте патриотична гордост и надежда за българската култура в сърцата на десетките хиляди свои зрители! По същия начин през 1986-а партийното ръководство на страната реши да не помрачава първомайския празник на трудещите се с развалящи настроението предупреждения за чернобилската авария.

Край на иронията.

Америка за България

Като си помисля на какви ли още алтернативни новини вярва пък масовият зрител (който масово гледа телевизии, много по-скарани с фактите от БНТ), направо ми се изправя косата.

Масовото мнение е, либералните прогресивисти (по презумпция смятащи народа си за прост) се възмущават от знаменцето на Димитър Маринов, защото мразят „българщинАта“. Като аргумент и доказателство из социалните мрежи циркулира снимка на Алфонсо Куарон с (още по-голямо) мексиканско знаме в ръка. Само че тази снимка е отпреди пет години и не е от оскарите, а от фестивал в Мексико. Освен това проблемът с Маринов, медиите и оскарите изобщо не е в знаменцето. Той има право да си го развява, където си ще, но…

Първо, Маринов взима чужд „Оскар“ – след като дори не е номиниран (защото колкото и добре да изигра ролята си, награда за третостепенна мъжка роля не се предвижда). В суматохата грабна една статуетка от Джулия Робъртс и усмихнат до уши се изтъпани с оскара в ръка между Виго Мортенсен и Махершала Али. Така постъпват самозванците. Да беше я подал на Виго – щеше да е чуден жест. Виго заслужаваше „Оскар“ не по-малко от Махершала (и много повече от Маринов). А някой замисли ли се как се е почувствал законният притежател на този „Оскар“, останал без кадри с наградата си от сцената на „Долби Тиътър“?

Второ, само десетина дни по-рано Маринов се възмущаваше, че в наше време „най-страшното в Америка е да си бял мъж – ти си виновен за всичко, ти си нарицан за всичко и останалото не е важно“, а в интервю от червения килим каза точно обратното:

„Америка е единствената страна, в която всеки може да сбъдне мечтата си“.

Така пък постъпват двуличниците.

И трето, Маринов продължава да се държи пред медиите сякаш наистина е спечелил „Оскар”:

„Лично Джyлия Робъртс да ти вpъчи „Оскар“ – yаy, невероятно изживяване беше!“.

Така постъпват хора с психически проблеми. Разбираемо е, понякога успехът може да е по-опасен от загубата.

А че участието на Димитър Маринов във филма на годината, макар и в петата по значение роля, е успех, спор няма. Но самият той, с любезното съдействие на голяма част от медиите, се погрижи да отрови радостта от този успех.


Всичко по темата „Наградите „Оскар 2019“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3