VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Кой рисува любимите ни книги

Топ 10 на художниците, чиито корици да търсим

Някои от най-новите примери за висока естетика в родното книгоиздаване. - Кой рисува любимите ни книги

Някои от най-новите примери за висока естетика в родното книгоиздаване.

Деветдесетте години на миналия век в книгоиздаването у нас се отличаваха с не особено изтънчения си вкус, повлиял, за жалост, на немалко читатели. Мнозина свикнаха с кичозното облекло на книгите. Като бели чорапи към черен костюм, тези корици за радост все по-често са подминавани – особено край елегантните визуални провокации по рафтовете на книжарниците. Днес вече имаме нови диктатори на книжното haute couture оформление. Вниманието на читателите е най-важното – и тъй като знаем, че всяка похвала е храна за въображението, събрахме най-новите примери за висока естетика в родното книгоиздаване.

Надежда Олег Ляхова

Надежда Олег Ляхова е познато име на родната арт сцена. Видна фигура в българското съвременно изкуство, автор на инсталации, акции и… корици. Често използва обичайни предмети, придавайки им ново звучене в необичаен контекст. Напоследък наблюдава света през обектива на фотоапарата си. Прави корици основно за издателство за поезия „Да”. Видяхме нейна работа в общата изложба „Портрет на приятел” в Софийска градска галерия.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Капка Кънева

Капка Кънева все още работи основно в България. Нейните корици обаче все по-често се появяват и с логата на чужди издателства. Най-добрите от тях са в класическата поредица на испанския клон на „Оксфорд”. Автор е на изданието „Играта като книга”. Преподава в катедра „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия.

Кирил Златков

Когато говорим за шрифт, първо се сещаме за Кирил Златков. Той е сред от хората на изкуството, които се опитват да наложат българския кирилски шрифт и организират типографски изложби. И може би най-добрите му корици са онези, които залагат на шрифта. Той вмъква сред буквите в заглавията образи, които отпращат към съдържанието на книгата.

Борис Праматаров

У нас Борис Праматаров рисува предимно за издателство „СОНМ”, но основно е търсен в чужбина и нерядко работата му е оценявана с международни отличия – най-често за комикси. В България можем да видим негови работи в изложби, поне веднъж годишно. Митологичното е постоянно негово вдъхновение, а Фройд би открил много интересни символи в картините му.

Дамян Дамянов

Дамян Дамянов е най-производителният художник на корици у нас през последните години. Работи за много издателства, но стилът му е разпознаваем. Охотно говори за работата си и това помага и в преподавателската му работа в Нов български университет. Един от най-важните му проекти е изложбата плюс книга „Под езика”, посветени на българската азбука. Всяка една от буквите – своеобразна минималистична рисунка – е придружена от текст на публична личност.

Милена Вълнарова

Милена Вълнарова подхожда нестандартно към дизайна и това се вижда във всеки детайл, който излиза изпод четката или клавиатурата ѝ. Тя има награди от Япония и Корея, където, както знаем, са много критични и обожават минимализма, футуризма и пънка. Вълнарова може да направи всичко – от визитка и лого до възкресяване на стари изображения. За да развихри въображението си, са ѝ нужни предизвикателство и пълна свобода.

Костадин Кокаланов

Костадин Кокаланов се занимава с графичен дизайн от близо 15 години, а от сравнително скоро и с корици на книги. Тази година той беше сред селектираните във фестивала за дизайн „Мелба”. Има интереси към типографията и предпочита изчистените форми и минимализма. Черпи вдъхновение за работата си от музиката и в кориците му са закодирани не само букви и шифри, но и ноти.

Люба Халева

Познаваме Люба Халева най-вече от работата ѝ за издателство „Жанет 45”. Почеркът ѝ е смел и решенията неочаквани, затова и често кориците ѝ не се възприемат лесно. Понякога откриваме в лицата на книгите ѝ директна отпратка към текста, но често символите, които вплита, са нейна интерпретация на сюжета и когато прочетем книгата, разбираме защо е избрала точно това изображения и точно тези цветове.

Иво Рафаилов

Иво Рафаилов не е сред популярните автори на корици и е свързван по-скоро с думите, отколкото с изображенията. С пестеливи и семпли интерпретации на текста, кориците му се отличават с особената си естетика. Най-често работи с български автори, повече с поети. Основният акцент в повечето му корици е начинът на изписване на заглавието.

Албена Лимони

Албена Лимони е най-млада сред художниците на корици в тази селекция. Името ѝ сравнително отскоро присъства в разговорите за оформление на книги, въпреки това работата ѝ не може да бъде подмината. Засега малко издателства ѝ поверяват книгите си, но резултатът винаги е изненадващ. Използва различни техники, особено в изписването на заглавието и името на автора.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg