Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Концерти, изложби и работилници за Деня на детето в София

По-интересното от занимателната програма за детския празник на открито и под купола на Ларгото

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Концерти, изложби и работилници за Деня на детето в София

Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Занимателни игри, арт работилници и състезания с награди ще предложи София на малките си граждани и на всички, празнуващи Деня на детето. За 1 юни Детският център на Столична библиотека е подготвил занимания както за по-малките, така и за порасналите деца, интересуващи се от виртуална реалност, дигитални игри и приключения в цифровия свят.

Програмата „Чети, играй и твори на площад Славейков“ започва от 10 ч. пред Библиотеката с арт ателие за малчугани и „Комикс студио“ за деца над 8 години с художника Христо Кърджилов и с „Мисловни карти за деца“ – креативен начин за изразяване на идеи.

В обособен кът на площада ще се проведе програмиране с роботчета-пчелички, среща с робота Руку и игра с магнитни конструктори. В къта за четене най-малките читатели ще изживеят „Зайчето Питър“ на Беатрикс Потър, а за по-напредналите в детската и юношеска литература ще се проведе щафетно четене.

„Въздушната принцеса“ ще ориса всички с добро настроение в представлението на театър „Възраждане“. Спектакълът с участието на Виттория Николова, Йордан Ръсин, Георги Златарев, Мариана Жикич и Жана Рашева ще се проведе от 12,30 до 13,30 ч. на открито на площад Славейков.

По-късно Зайчето Питър ще се завърне, но този път на кино – от 14 ч.  в Библиотеката започва прожекция на филма „Зайчето Питър“ от 2018 г., от 15,30 ч е началото на продължението ѝ „Зайчето Питър: По широкия свят“ (2021 г.).

И този празничен ден Библиобусът ще бъде в ход и от 11 до 14 ч. ще се разположи до Детски еко стационар „Бели брези“ във Витоша. Децата ще бъдат посрещнати с нови детски книги, представяне на Музея на совата, еко работилници. С тази инициатива се дава старт на седмото издание на „Библиотека в планината“, част от традиционната кампания „Зелени библиотеки в парковете на София“ на Столична библиотека.

Всички филиали на Библиотеката на София ще провеждат разнообразни арт инициативи за децата за техния празник. В допълнение читателите до 14 години ще получат едногодишни безплатни карти за библиотеката, както и подаръци – детски книжки.

Борисовата градина

Следобед празникът ще се пренесе в Борисовата градина, където от 17 ч. на Лятната сцена фондация „За нашите деца“ организира „Прегръдка за нашите деца“. Зрителите ще бъдат посрещнати от симпатичния мечок Прегръдко. Той ще отправи послание за децата, които не знаят какво е прегръдка от мама и татко, децата с увреждания и трудности в развитието, които виждат света по различен начин, но прегръдките за тях са също толкова важни, макар и да са различни.

Ще бъде представена музикално-забавна програма с водещи клоуните Коко, Мъри и Алфелла Круела. Те ще забавляват с фокуси, клоунада и песни, балонно шоу, детскотека, викторини, игри за деца и родители. В отделни кътове около сцената художници и аниматори ще рисуват заедно с децата. На специална фотобудка фотографи ще запечатат усмивки и моменти на цялото семейство по време на празника.

Ларгото

Концерт и благотворителна изложба базар на детски рисунки и макети „София – Град на бъдещето“ ще се състои под куполите на Ларгото от 11 ч. Инициативата е на направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община съвместно с преподавателите и учениците от 143-то ОУ „Георги Бенковски“ и се провежда под патронажа на Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

Мотото на благотворителната изложба е „Деца помагат на деца“, като тази година събраните средства ще бъдат дарени за закупуване на материали за арт-терапия (грънчарско колело за изработване на изделия от глина, фотоапарати, фотопринтер и др.), предназначени за деца, настанени в центрове за настаняване от семеен тип. Проектът е насочен към центровете „Паисий Хилендарски“, „Детелина“, „Алеко Константинов“, „Софроний Врачански“ и др.

Стартът на празника ще бъде даден с изпълнение на мажоретния състав на 143-то училище „Георги Бенковски“, като в концерта ще вземат участие още талантливи ученици от НТБГ, 44 СУ, 90 СУ и читалище „Възраждане“, които ще представят пред публиката музикални изпълнения, арт-гимнастика, спортни, модерни и народни танци, акробатика, музика на живо и много други изненади.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах