Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Културни инжекции“ в центровете за ваксинация в Германия

Творци използват чакалните за изложби, неосъществени заради пандемията

Ваксинационният център в Щраубинг временно предлага и културно преживяване. Снимка: Ерих Грубер - „Културни инжекции“ в центровете за ваксинация в Германия

Ваксинационният център в Щраубинг временно предлага и културно преживяване. Снимка: Ерих Грубер

Няколко ваксинационни центрове в Германия предлагат на пациентите си „културна инжекция“, заедно с ваксината против Ковид-19. В баварския град Щраубинг произведения на над 40 местни артисти са изложени в сградата, обособена за ваксиниране на гражданите. Изложени в чакалнята, картините, скулптурите и инсталациите са безплатни за разглеждане от чакащите пациенти.

Асоциацията на изящните изкуства в Щраубинг обикновено организира две изложби годишно – лятна и зимна. Тазгодишната зимна експозиция, която трябваше да бъде открита на 26 декември, се провали, след като правителството затегна Ковид-ограниченията преди коледно-новогодишните празници.

„Вече бяхме подготвили творбите – коментира Ерих Грубер, президент на Асоциацията. – Помолихме артистите да дойдат и да си ги приберат. Тогава един от тях предложи просто да пренесем изложбата на 500 метра от нас, където се намира ваксинационния център. Подредихме я за ден и половина с помощта на пожарникарите. Беше спонтанно и креативно, показахме гъвкавост.

Снимка: Ерих Грубер

Изложбата има и търговска цел, затова всяко произведение е придружено от табелка с цената му. Един от пациентите се поинтересувал защо картина на дървен панел струва 14 хил. евро, предвид, че материалите, с които е изработена, не струват повече от 100 евро.

„Интересно е, че хора, които нямат никаква връзка с изкуството, започват да задават въпроси – коментира Грубер. – Хубаво е за артистите да излязат от арт балона, да навлязат в публичното пространство и да се изправят срещу хората, които намират творбите им за смешни или различни от това, с което са свикнали. Този център ще има десетки хиляди посетители.

Изкуството в чакалнята разсейва приятно чакащите пациенти, казва Грубер, дори и хората, които обичайно не проявяват интерес към него. Това е и добра алтернатива за творците, които в момента не могат да продават произведенията си в галериите. Ваксинационният център работи от 27 декември, но към момента нито едно произведение не е било продадено. Все още има време интересът да се покачи – експозицията ще остане в центъра до юни.

Подобна практика са предприели и ваксинационните центрове в Ботроп и други градове на страната, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90