Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Легендарно издание на „Алиса“ на търг

Копие от първия тираж на книгата, изтеглен от Луис Карол, се очаква да достигне цена 2-3 милиона долара

През юни 1865 г. са отпечатани 2 хиляди екземпляра от първото издание на „Алиса“ на Луис Карол. Но илюстраторът не бил доволен от качеството на рисунките в изданието. Снимки: Кристис - Легендарно издание на „Алиса“ на търг

През юни 1865 г. са отпечатани 2 хиляди екземпляра от първото издание на „Алиса“ на Луис Карол. Но илюстраторът не бил доволен от качеството на рисунките в изданието. Снимки: Кристис

„Легендарно“ първо издание на „Алиса в Страната на чудесата“ – един от едва 22-те известни съществуващи екземпляра, след като Луис Карол изтеглил целия тираж – ще бъде продадено на търг в Ню Йорк следващия месец. Очаква се цената му да достигне сума между 2 и 3 милиона долара.

През юни 1865 г. са отпечатани 2 хиляди екземпляра от първото издание на книгата. Издателството „Макмилан и ко“ планирало да ги пусне на пазара на 4 юли и изпратило 50 копия предварително до автора, за да може да раздава. Но скоро след това илюстраторът на „Алиса“ Джон Тениел споделил на Карол, че никак не е доволен от печата на рисунките. Затова писателят настоял целият тираж да бъде изтеглен и си поискал вече раздадените бройки да му бъдат върнати.

На 2 август Луис Карол пише в дневника си:

„Най-сетне реших новото печатане на Алиса и първите 2000 бройки да останат за отпадъчна хартия.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
detail2

„Алиса в Страната на чудесата“ в оригиналната си подвързия

Във въведението на по-късно издание на „Алиса в Страната на чудесата“ изследователят на Карол Мортън Коен пише, че авторът „най-вероятно е бил склонен да остави и първото издание и, в най-добрия случай, да изиска по-късните тиражи да се печатат по-качествено. За него това е било просто отстъпване пред безкомпромисния илюстратор“.

Според Коен най-голямата щета за препечатването е била за Карол, тъй като е струвало 600 паунда книгата да се направи втори път. В дневника си писателят изчислява каква част от всичките 2000 бройки тираж ще трябва да се продаде, за да има печалба – но отбелязва, че трудно може да се надява на това.

Книгата обаче се превръща в една от най-любимите истории в детската литература. Коен пише, че изборът за изтеглянето на първия тираж е довел до това „колекционери да са готови да се разделят с цели дялове от библиотеките си за едничко копие от „първата“ Алиса; библиографи се надяват да открият незаписан екземпляр; а литературни хроникьори копнеят да обяснят как, дори в разцвета на викторианското книгоиздаване, може да се вземе толкова екстравагантно решение за детска книга като това“.

Вижте още: АЛИСА НА 150 ГОДИНИ – В РИСУНКИ И ЦИТАТИ

Една от страниците в изданието

Една от страниците в изданието

От „Кристис“, които организират търга на 16 юни в Ню Йорк, коментират, че оцелели копия от „легендарното“ издание от 1865-а са „изключително редки“. Шестнайсет от известните такива са в библиотеки по света, а други шест – в частни ръце.

Конкретният екземпляр е бил лично даден от Карол на приятеля му Джордж Уилям Китчин, който я подарил на дъщеря си Александра. Тя пък я продала на търг през 1925 г. – и „Алиса“ попаднала в библиотека „Форцхаймер“. През последните десетилетия преминала през ръцете на редица частни колекционери, преди да бъде придобита от изследователя на Карол и библиограф Джон Линдсет.

Книгата сега се продава заедно с фотография на Александра Китчин, направена лично от Карол – тя е била един от любимите модели на писателя.

„Кристис“ пишат още, че екземплярът е „в своето наистина оригинално състояние, с текста и подвързията, запазени точно както при отпечатването“. И уточняват:

„Никое друго копие в оригинална подвързия и в такова състояние не съществува в частни ръце.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах