Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Лейф Сегерстам и вълшебната пръчица в зала „България“

Ще дирижира Софийска филхармония и ще изпълни на пиано своята Симфония № 329 - „Сънят на кучето София“

„Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име - казва Сегерстам в едно интервю. - Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии?“ Снимка: Софийска филхармония - Лейф Сегерстам и вълшебната пръчица в зала „България“

„Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име - казва Сегерстам в едно интервю. - Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии?“ Снимка: Софийска филхармония

Като излязъл от книга на Джон Толкин е Лейф Сегерстам, който на 21 февруари в зала „България“ ще размаха диригентската палка като пръчица на магьосник от Средната земя. Но не за хобити, елфи и орки ще бъде разказът в концерта „Северна фантазия“, публиката ще чуе „Сънят на кучето София“ – Симфония № 329 на Сегерстам, която ще бъде изпълнена премиерно у нас. 

Това е първият концерт на финландецът в България. Събитието е част от 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония, в който гостуваха редица знаменитости от световната музикална сцена.

74-годишният Лейф Сегерстам е диригент, цигулар, пианист и автор на стотици произведения. Дългогодишен главен диригент на Филхармоничния оркестър на Хелзинки, той е ръководил и други оркестри, сред които на Датското национално радио и на Австрийското радио, бил е гост-диригент на Чикагския симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Торонто, Кралския Ливърпулски филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Сао Пауло. От 1997-а е професор по дирижиране в Академията „Сибелиус“ в Хелзинки.

Сегерстам е създал значителен брой симфонии за оркестър без диригент – 329. Освен тях, той е написал около 30 струнни квартета, много концерти – 13 от тях са за цигулка, 8 за виолончело, 4 за виола, 4 за пиано и 3 за валдхорна.

„Дали съм легенда, защото първата ми композиция носеше това име – казва Сегерстам в едно интервю. – Или съм легенда, защото приличам на дядо Коледа? Или може би съм легенда, защото донякъде приличам на Брамс? Или съм легенда, защото съм световен шампион по написани симфонии? Не знам. Приемам да съм легенда, но предпочитам да съм Лейф, което означава „Усмихни се, ако“.“

В програмата на концерта „Северна фантазия“ ще прозвучат още „Reverie“ и Концерт за пиано и оркестър на Александър Скрябин и Симфония № 7 на Ян Сибелиус. Солист в концерта ще бъде пианистът Иво Върбанов, който живее и твори във Франция. Върбанов и Сегерстам ще изпълнят солото на „Сънят на кучето София“ на 2 пиана.

Bookshop 728×90