POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Македонци блокират пътя до Скопие, за да не допуснат „българските неонацисти“

Честването на рождението на Гоце Делчев на 4 февруари засилва напрежението между двете държави

Призивът за блокада се разпространява в социалните мрежи. - Македонци блокират пътя до Скопие, за да не допуснат „българските неонацисти“

Призивът за блокада се разпространява в социалните мрежи.

В Македония се готвят да блокират пътя Куманово-Скопие, за да не позволят български граждани да стигнат до македонската столица на 4 февруари, когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев. За призива съобщават няколко македонски медии.

В социалните мрежи се разпространява въззвание към „македонските патриоти“, в което се казва:

„Призив към всички патриоти! Елате с камиони, трактори, коли и друга техника и подкрепете протеста. Граждани на Куманово – каним ви да блокирате платения път към Скопие в 9 сутринта. Нека не позволим на българските неонацисти да оплюят паметта на великия Гоце Делчев“.

Все още няма реакция от българските власти по повода.

На 4 февруари 1872 г. в град Кукуш е роден водачът на българското национално освободително движение в Македония и Одринска Тракия Георги (Гоце) Делчев. Гробът на революционера е в двора на църквата „Свети Спас“ в Скопие.

Миналата година, когато бе отбелязана 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, в Скопие гостува официална българска делегация начело с тогавашната външна министърка Теодора Генчовска. Съвместното честване беше представено като стъпка към стопляне на отношенията между двете държави. Година по-късно напрежението е по-скоро засилено.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg