Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Малайзия връща обратно отпадъците на развитите страни

Страната отказва да е „бунището на света“ и изпраща 450 тона нелегално изхвърлена пластмаса

Контейнери с отпадъци в Порт Кланг, Малайзия, преди да бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Малайзия връща обратно отпадъците на развитите страни

Контейнери с отпадъци в Порт Кланг, Малайзия, преди да бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малайзия ще върне 450 тона пластмаса на страните, които са я изпратили, защото отказва да е „бунището на света“. Девет нелегално изхвърлени контейнера са били открити в близост до Куала Лумпур, пълни с погрешно маркирана пластмаса и различни нерецикилируеми отпадъци – кабели от Великобритания, заразени кутии с мляко от Австралия, дискове от Бангладеш и други, съобщава Си Ен Ен.

Ео Би Ин, министър на енергетиката, науката, технологиите, околната среда и климатичните промени в страната, казва, че контейнери пращат още от САЩ, Япония, Китай, Саудитска Арабия, Холандия и Сингапур. Миналия месец пет контейнера с подобно съдържание са били изпратени обратно до Испания.

В опит да се бори с нелегалното изхвърляне на отпадъци на територията си, Малайзия започна кампания на 24 април и от тогава са проведени десет операции по връщане на нелегалния боклук. Миналата година Китай също забрани вноса на пластмасови отпадъци и започна инициатива за почистване на околната среда. Това обаче създаде проблеми на големите глобални вериги, които потърсиха ново бунище, включително Малайзия.

Според проучване на „Грийнпийс“, в първите седем месеца на 2018-а пластмасата, експортирана от САЩ към Малайзия, се е увеличила двойно спрямо показателите от 2017 г. Рециклираща компания от Великобритания е изнесла повече от хиляда контейнера с пластмаса за последните две години, оповести Би Ин на пресконференция.

Насърчаваме развитите страни да преразгледат начина си за справяне с пластмасовите отпадъци и да спрат да изпращат боклука си в развиващите се държави“, добави още министърът.

Подобен спор има и във Филипините – наскоро Канада изпусна крайния срок от 15 май, който ѝ бе даден да си прибере тоновете отпадъци. Това породи дипломатически търкания между филипинския президент Родриго Дуерте и канадците – филипинците изтеглиха консула си от Отава. Дуерте стигна дотам да заяви, че е готов „да обяви война“ на Канада заради случилото се, но канадците обещаха, че ще поемат всички разходи по връщането на пластмасата. Това трябва да се случи преди края на юни.

Миналата година правителствата на 187 държави, сред които бе и Малайзия, се съгласиха да добавят пластмасата в Базелската конвенця за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане, за да се справят с опасните ефекти от пластмасата в световен мащаб.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах