VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Малайзия връща обратно отпадъците на развитите страни

Страната отказва да е „бунището на света“ и изпраща 450 тона нелегално изхвърлена пластмаса

Контейнери с отпадъци в Порт Кланг, Малайзия, преди да бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Малайзия връща обратно отпадъците на развитите страни

Контейнери с отпадъци в Порт Кланг, Малайзия, преди да бъдат върнати обратно там, откъдето са дошли. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малайзия ще върне 450 тона пластмаса на страните, които са я изпратили, защото отказва да е „бунището на света“. Девет нелегално изхвърлени контейнера са били открити в близост до Куала Лумпур, пълни с погрешно маркирана пластмаса и различни нерецикилируеми отпадъци – кабели от Великобритания, заразени кутии с мляко от Австралия, дискове от Бангладеш и други, съобщава Си Ен Ен.

Ео Би Ин, министър на енергетиката, науката, технологиите, околната среда и климатичните промени в страната, казва, че контейнери пращат още от САЩ, Япония, Китай, Саудитска Арабия, Холандия и Сингапур. Миналия месец пет контейнера с подобно съдържание са били изпратени обратно до Испания.

В опит да се бори с нелегалното изхвърляне на отпадъци на територията си, Малайзия започна кампания на 24 април и от тогава са проведени десет операции по връщане на нелегалния боклук. Миналата година Китай също забрани вноса на пластмасови отпадъци и започна инициатива за почистване на околната среда. Това обаче създаде проблеми на големите глобални вериги, които потърсиха ново бунище, включително Малайзия.

Според проучване на „Грийнпийс“, в първите седем месеца на 2018-а пластмасата, експортирана от САЩ към Малайзия, се е увеличила двойно спрямо показателите от 2017 г. Рециклираща компания от Великобритания е изнесла повече от хиляда контейнера с пластмаса за последните две години, оповести Би Ин на пресконференция.

Америка за България

Насърчаваме развитите страни да преразгледат начина си за справяне с пластмасовите отпадъци и да спрат да изпращат боклука си в развиващите се държави“, добави още министърът.

Подобен спор има и във Филипините – наскоро Канада изпусна крайния срок от 15 май, който ѝ бе даден да си прибере тоновете отпадъци. Това породи дипломатически търкания между филипинския президент Родриго Дуерте и канадците – филипинците изтеглиха консула си от Отава. Дуерте стигна дотам да заяви, че е готов „да обяви война“ на Канада заради случилото се, но канадците обещаха, че ще поемат всички разходи по връщането на пластмасата. Това трябва да се случи преди края на юни.

Миналата година правителствата на 187 държави, сред които бе и Малайзия, се съгласиха да добавят пластмасата в Базелската конвенця за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане, за да се справят с опасните ефекти от пластмасата в световен мащаб.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg